Drie Brabantse technologiebedrijven (Sentech, Kresco en Ideo) hebben het afgelopen jaar intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een slim mobiel Internet of Things toilet. Ze introduceren de innovatie op de themawebsite. Het is een voorbeeld van een mogelijke industriële toepassing van Internet of Things (IoT). Ze gebruiken de innovatie als demo tijdens brainstormsessies met geïnteresseerde bedrijven over IoT-mogelijkheden voor hun werkgebied.
Nieuwe mogelijkheden
Sentech is de geestelijke vader van het slimme mobiele toilet. Product development manager Marco Leeggangers spreekt van “een tot de verbeelding sprekende toepassing”. “Iedereen kan zich een beeld vormen van de mogelijkheden. Dat maakt het een goed praatplaatje om met bedrijven te sparren over IoT voor hun werkgebied.”
De sensorintegrator heeft de IT-bedrijven Kresco en Ideo bij de ontwikkeling betrokken. “Een MKB-bedrijf is niet in staat om zelfstandig een IoT-toepassing te maken, omdat je verschillende disciplines nodig hebt. Samenwerking is dus cruciaal”, aldus Leeggangers.
Sentech definieert Industrial IoT als volgt: ‘Het digitaal beschikbaar maken en combineren van sensordata en andere gegevensbronnen, met als uiteindelijke doel om processen te verbeteren door extra inzicht en analyse.’
“Met een online dashboard heb je realtime zicht op de actuele status van elk toilet. Hoe vol zijn ze, hoe intensief worden ze gebruikt, hoe vaak gaat de deur open en dicht? Vervolgens halen we er historische data en locaties van de toiletten en data van andere bronnen bij: de weersverwachting, de evenementenkalender, vakantiekalenders, et cetera. We hebben nu 10 mini-toiletten in omloop. Die gebruiken we samen met de software als showcase. Daarmee simuleren we een bedrijf dat op een slimme manier mobiele toiletcapaciteit biedt. Zo kunnen we alle facetten en mogelijkheden van IoT laten zien”, aldus de business development manager.
De samenwerkende bedrijven willen met deze concrete toepassing andere bedrijven stimuleren om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De partners beweren zelfs dat IoT een must voor bedrijven is om te overleven.
Verschillende disciplines
“Je hebt zeker vier verschillende disciplines nodig, wil je IoT kunnen uitrollen”, zegt Leeggangers. “Geen enkele MKB’er heeft die allemaal in huis. Dus moet je samenwerken om een IoT-applicatie te kunnen ontwikkelen.”
Het gaat om de volgende disciplines, die door verschillende partners zijn gebundeld in de IoT-showcase:
- Het IoT-apparaat zelf met sensoren. Sentech levert de sensortechnologie en de mini-toiletten.
- De noodzakelijke dataverbindingen. De draadloze communicatie tussen de sensoren en het dataplatform wordt verzorgd door Sentech en Kresco. Kresco is gespecialiseerd in dataopslag en –analyse.
- Dataopslag, – verwerking en –analyse. Kresco levert hiervoor de cloudfaciliteiten en doet een deel van de data-analyse.
- De softwareapplicatie. Voor de procesbesturing levert Ideo, specialist in planningssoftware, het platform.
Introductieprogramma
De bedrijven lanceren de innovatie op een speciale themawebsite: www.iottoilet. “Hier krijgen geïnteresseerden al een voorproefje van de werking van onze IoT-toepassing”, zegt Leeggangers. “We willen bezoekers stimuleren en inspireren. Vervolgens kunnen ze via de website een demo aanvragen. Deze is niet bedoeld om een product te verkopen. Aan de hand van onze IoT-toepassing willen we met geïnteresseerden brainstormen over IoT-mogelijkheden voor hun werkgebied. En we willen laten zien dat samenwerking met andere bedrijven niet alleen loont, maar ook een must is.”