Spinoffs snelgroeiend MOCS ontvangen kapitaalinjectie InnovationQuarter

0

Viktor en CODURE, twee spinoffs van de Delftse onderneming MOCS, ontvangen een kapitaalinjectie van InnovationQuarter. Met de investering zijn beide ondernemingen in staat zich door te ontwikkelen tot zelfstandige en winstgevende bedrijven. Het softwarebedrijf Viktor en hardwareproducent CODURE krijgen met de investering de nodige impuls om de producten versneld te vermarkten, aldus Wouter Riedijk, Founder van MOCS en CEO van Viktor.

De investering van InnovationQuarter werd bekend gemaakt door Delftse wethouder Ferrie Förster tijdens het event Meet the VC’s op 14 maart. Hij is blij met deze investering. ‘MOCS is een bedrijf dat heel goed past in Delft en kennis vermenigvuldigt door kennis te delen. En het maatschappelijk belang van MOCS en de spinoffs kunnen we niet onderschatten. In Delft weten we heel goed welke overlast opgebroken straten met zich meebrengen. Als je dat kunt verminderen, door kapotte waterleidingen te repareren zonder te hoeven graven – geweldig, los nog van het kostenvoordeel.’

MOCS is een succesvolle onderneming die gevestigd is in de incubator YES!Delft. Het bedrijf combineert engineering- en advieswerk met het lanceren van nieuwe producten in de Maritieme, Offshore en Civiele sector. Nieuwe producten worden ontwikkeld op basis van de kerncompetenties van de engineers van MOCS; structural engineering, materiaalkennis, productieautomatisering en softwareontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is de spinoff FWD. Deze ontwerp- en productiemaatschappij van vezelversterkte kunststof bruggen werd in 2016 succesvol verkocht aan Groot Lemmer. MOCS groeit en ontwikkelt zich snel en bestaat inmiddels uit een team van meer dan twintig gedreven MOCS’ers met diverse achtergronden.
De producten die ondergebracht zijn in de spinoffs Viktor en CODURE werden ontwikkeld op basis van de kerncompetenties van MOCS, en brengen een doorbraak teweeg binnen respectievelijk de design engineering software markt en die van waterleidingherstel. Het web-based platform Viktor biedt een geautomatiseerde oplossing voor complexe en herhaalde ontwerpprocessen. Door de toepassing van parametrisch ontwerpen besparen de klanten van Viktor veel tijd en geld en worden menselijke fouten voorkomen. CODURE maakt koppelstukken voor leidingen die worden vervangen via de ‘cured-in-place piping’ methode. De MOCS koppelstukken zijn de missende schakel om de CIPP-methode ook bij drinkwaterleidingen toe te passen. Beide producten hebben de potentie om grote markten te veroveren.

Ingenieursvraagstukken snel en kwalitatief opgelost
Binnen de industrie worden design en engineeringprocessen uitgevoerd met behulp van meerdere ontwerp- en rekensoftware die veel handmatige input vereisen. Een ontwerp moet bijvoorbeeld worden geëxporteerd naar een ander programma om de belastbaarheid van de constructie door te rekenen. Vervolgens moeten aanpassingen aan het ontwerp weer in het eerste programma worden doorgevoerd. Deze ontwerpcycli kosten veel tijd, zijn foutgevoelig en resulteren in suboptimale ontwerpen. Om dit probleem op te lossen past Viktor parametrische ontwerp- en automatiseringsprincipes uit de Aerospace-industrie toe. Het web-based platform centraliseert en automatiseert berekeningen van complexe ingenieursvraagstukken en brengt het design en engineeringproces terug tot klant-specifieke vereisten. De klanten zijn onverdeeld enthousiast en geven aan meer dan 75% minder tijd kwijt te zijn aan dit proces. Daarnaast kan er veel sneller worden aangeboden, betere ontwerpen gegenereerd, minder fouten gemaakt, risico’s beperkt en specialisten effectiever ingezet. Dit leidt tot hoge kostenbesparingen, grotere marges en betere competitiviteit. Wouter Riedijk, Founder van MOCS en CEO van Viktor: ‘De combinatie van onze programmeer skills met een praktische en engineering achtergrond zijn uniek. Het platform integreert die kennis. We maken goede omzet met Viktor en klanten zijn super enthousiast. Wij merken dat er erg veel tractie is. Daarom willen we nu versneld doorgroeien en zijn blij met Innovation Quarter als een beoogd lange-termijn partner.’

Kosten- en tijdbesparing bij leidingreparatie
De slechte staat van het verouderde waternetwerk leidt tot grote verliezen van drinkwater in de gehele westerse wereld. Het herstel van leidingen vereist het opgraven en vervangen van de oude leidingen, wat hoge kosten met zicht meebrengt. Wereldwijd wordt er duizenden miljarden Euro’s geraamd voor de vervangingsopgave. Cured-in-Place-Piping is een methode waarbij de leiding van binnenuit wordt vervangen zonder dat deze hoeft te worden opgegraven. Voor het herstellen van rioolleidingen wordt deze methode al langer toegepast. De methode is echter nog niet geschikt voor drinkwaterleidingen doordat deze leidingen onder druk staan. Dit stelt hoge eisen aan de wijze waarop een koppeling wordt gemaakt tussen de herstelde leidingdelen en hiervoor bestaat nog geen duurzame, betrouwbare en gecertificeerde oplossing.

De door CODURE ontwikkelde koppelstukken lossen dit probleem op. De installatie wordt integraal uitgevoerd tijdens het CIPP-proces, wat de uitvoerder tijd en kosten bespaart. Uniek aan de CODURE-koppelstukken is dat zij volgens een gepatenteerde methode gezamenlijk met de liner uitharden. Hierdoor vormt de liner een volwaardig nieuwe leiding in het bestaande leidingsysteem. De tests met marktpartijen zijn in een vergevorderd stadium en een eerste commercieel project wordt momenteel opgeleverd in samenwerking met Insituform en Brabant Water.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics