Na maanden uitstel gebeurt het nu echt: de eerste satelliet van software start-up Hiber gaat maandagavond 19 november in de VS mee aan boord van een Falcon9 van SpaceX. Een week later volgt de tweede, vanuit India. Met een netwerk van nano-satellieten en modems zet Hiber een low power global area network op, vooral geschikt voor communicatie vanuit afgelegen gebieden zonder mobiel netwerk.
Om 19.32 uur Nederlandse tijd is het dan zover. De eerste van vooralsnog tien kleine satellieten wordt met een raket van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk vanaf een raketbasis in California in een baan om de aarde geschoten. Spannend, want tot het laatste moment en ook tijdens de lancering kan er het nodige misgaan. Door het weer, bijvoorbeeld, of door technische mankementen.
De satellieten zijn nauwelijks groter dan een schoenendoos, wegen zo’n 8 kilo en vliegen straks met een snelheid van 7 kilometer per seconde, zestien keer per dag, in een baan om de aarde. Zo ‘schillen’ ze het aardoppervlak in banen. Nederland wordt bijvoorbeeld twee keer per dag bestreken. Op het moment dat de satelliet over komt, ontwaakt het modem op de grond en worden de data naar de satelliet gezonden en vandaaruit weer naar de twee grondstations van Hiber – in Delft en in Noord-Noorwegen.
Het modem werkt op een accu in plaats van op stroom. De software zorgt dat het modem doorgaans in slaapstand verkeert. ‘In hibernation’ – vandaar de naam van het bedrijf. Daardoor verbruikt het zeer weinig energie en kan de accu volgens het bedrijf wel tien jaar mee. Hiber is de eerste die het mogelijk maakt om zonder aanvullende grondinfrastructuur vanuit de sensor rechtstreeks data te versturen naar een satelliet. Zo levert Hiber dus simpele, energiezuinige, betaalbare IoT-connectiviteit met wereldwijde dekking.
Dit is met name handig voor partijen die opereren in bijvoorbeeld bergachtige gebieden, poolgebieden of op zee. Hiber wil graag ‘maatschappelijke’ klanten ondersteunen, die zich bezighouden met bijvoorbeeld duurzame visserij, klimaatonderzoek en onderwijs in geïsoleerde regio’s. Maar Hiber is ook een price fighter, die door het aanbieden van goedkoop IoT (Internet of Things) aantrekkelijk wil zijn voor grote bedrijven die mondiaal opereren, zoals baggermaatschappij Boskalis.
De lancering en bouw van de satellieten kost miljoenen euro’s. Behalve door private investeringen, wordt dit mogelijk gemaakt door een innovatiekrediet van 1,8 miljoen euro, afkomstig van RVO. Dit innovatiekrediet is bestemd voor veelbelovende innovaties met marktperspectief, zonder dat er al sprake is van omzet. Hiber wil de investeringen terugverdienen met het verkopen van abonnementen. Er hebben zich inmiddels meer dan 20 klanten wereldwijd gemeld. In januari 2019 moet het netwerk operationeel zijn.