De Haagse loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven heeft het ‘Airborne Siemens Digital Factory Composites Fieldlab’ gelanceerd. Een fieldlab is een proeftuin van bedrijven en kennisinstellingen die samenwerken aan slimme productietechnieken, door nieuwste productiemiddelen zoals robots en sensors te combineren met software, data en internet. Fieldlabs vormen de ruggengraat van de Actieagenda Smart Industry. In deze agenda staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ICT ons land biedt.
Over het Fieldlab
Het Airborne Siemens Digital Factory FieldLab in Ypenburg ontwikkelt zich de komende jaren tot een hotspot waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken aan de fabriek waarin digitalisering de kern vormt van alle bedrijfsprocessen. Deze digitalisering gaat verder dan het productieproces alleen. De hele keten van ontwerp, simulatie, productieplanning, productie, feedback, testen, maar bijvoorbeeld ook het supply chain management, wordt in één virtuele omgeving ondergebracht. Dit fieldlab is onderdeel van het fieldlab Flexible Manufacturing.
Smart Industry voorzitter
Smart Industry voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. We hebben een krachtige industriële basis van grote én mkb-ondernemingen. We hebben een uitstekende ICT-infrastructuur en samenwerking zit in ons DNA. Door slim samen te werken vergroten Nederlandse bedrijven hun concurrentiepositie op de wereldmarkt. De krachtenbundeling van composiet-specialist Airborne en Siemens, expert op het gebied van productieautomatisering, is hier een prachtig voorbeeld. Ik ben dan ook verheugd dat dit Smart Industry Fieldlab van start gaat.”
Burgemeester Den Haag
Loco-burgemeester van Engelshoven: “Den Haag heeft de ambitie om de komende jaren de kracht van kennis en nieuwe technologieën optimaal te benutten. Daar draagt de realisatie van het Airborne Siemens Digital Factory enorm aan bij. Slimme technologie maakt Smart Industry. Waar in de wereldwijde composietensector handmatige fabricage nu nog de standaard is, wordt hier in Den Haag door Airborne en Siemens gewerkt aan automatisering en digitalisering van het productieproces. Dat biedt niet alleen fantastische kansen om nieuwe toepassingen voor composieten te onderzoeken en deze op goedkopere wijze te produceren, maar ook om de werkgelegenheid te stimuleren door de maakindustrie terug te halen naar Nederland.”