Op 10 februari is de online lancering waar de toekomst van industriële elektrificatie besproken zal worden met relevante partijen uit de sector. Tijdens de online lancering zullen grote namen uit het veld, zoals Rob Kreiter (TKI) Marcel Galjee (Uniper) en Yolande Verbeek (Uniper) hun visie delen op de toekomst en de manier waarop het fieldlab kan ondersteunen bij de implementatie van nieuwe technologieën.
Samenwerking Fieldlab Industrial Electrification van start
Het haven-industriecluster Rotterdam-Moerdijk is een grootverbruiker van energie en veroorzaakt bijna 20% van de CO2-uitstoot in Nederland. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen zijn drastische maatregelen nodig zoals CO2-reductie in de industrie, verbetering en efficiënt gebruik van energie- en grondstoffen. Het toepassen van elektrificatie, ook wel Power-2-X genoemd, is een bewezen belangrijke en niet uit te sluiten verduurzamingsoptie. Fossiel gedreven processen worden vervangen door elektrisch aangedreven processen. Om deze technologie verder te brengen, dient het op grote schaal en in de gewenste toepassing getest te worden. Alleen dan willen investeerders en eindgebruikers investeren in ontwikkeling, demonstratie of implementatie. Om hier verandering in te brengen hebben Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME de krachten gebundeld binnen het Fieldlab Industrial Electrification, dat op 10 februari gelanceerd wordt. Het fieldlab is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie Power-2-X technologieën op deze schaal kunnen worden doorontwikkeld en getest met regionale industriepartners.
Fieldlab Hub en demonstratie on-site Het fieldlab Industrial Electrification bestaat uit twee belangrijke onderdelen. Enerzijds een ‘Fieldlab Hub’ waar wordt gewerkt aan het testen en opschalen van nieuwe technologieën in de aanwezige waardeketen. Er zal daarbij samenwerking worden gezocht met het bedrijfsleven en onderzoek- en onderwijsinstellingen uit de regio Daarnaast is er speciale aandacht voor samenwerking met mogelijke waardeketenpartners en ruimte voor het realiseren van businesscases. Het tweede onderdeel van het Fieldlab bestaat uit demonstratiesites op locatie bij bedrijven waar deze nieuwe technieken in de praktijk toegepast en ervaringen uitgewisseld en aanschouwd kunnen worden. Het initiatief wordt sterk ondersteund door Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Commissie.
Online launch event
Op 10 februari is de online lancering waar de toekomst van industriële elektrificatie besproken zal worden met relevante partijen uit de sector. Tijdens de online lancering zullen grote namen uit het veld, zoals Rob Kreiter(TKI)Marcel Galjee (Uniper) en Yolande Verbeek (Uniper) hun visie delen op de toekomst en de manier waarop het fieldlab kan ondersteunen bij de implementatie van nieuwe technologieën. Er is volop ruimte om het gesprek aan te gaan en om vragen te stellen. Zo zullen we in break-out sessies uiteen gaan voor een verdiepende discussie met experts uit het bedrijfsleven, onderzoek- en onderwijsinstellingen en waardeketenpartners. Aanmelden kan hier.