High-end technologieleverancier DEMCON gaat vanuit zijn onlangs geopende vestiging in Delft de internationale markt bedienen met optomechatronische systemen. In eerste instantie mikt de nieuwe business unit Focal optomechatronic systems, onder leiding van business unit manager Gerard van den Eijkel, op de halfgeleiderindustrie en de ruimtevaart. DEMCON participeert daarom in het vorig jaar opgerichte Dutch Optics Centre, een initiatief van TNO en TU Delft. De samenwerking met TNO is bijzonder intensief en werd onlangs bezegeld met de contractondertekening voor de ontwikkeling van een spectrometer voor een Chinese opdrachtgever.
DEMCON ontwikkelt in Delft optomechatronische systemen voor semicon en space.
DEMCON heeft onlangs een vestiging geopend in Delft om talent in West-Nederland aan zich te binden en zich te manifesteren in regionale netwerken. Daarnaast wil DEMCON typisch Zuid-Hollandse markten als olie & gas, kassenteelt, scheepsbouw en lucht- en ruimtevaart gaan bewerken en de banden aanhalen met lokale opdrachtgevers als Mapper Lithography en samenwerkingspartners als TNO.
Chinese opdrachtgever
De samenwerking tussen DEMCON en TNO werd onlangs bezegeld met de contractondertekening voor het eerste project dat de nieuwe Delftse constellatie binnenhaalde. Dat betrof de ontwikkeling van een spectrometer voor het Beijing Institute of Space Mechanics and Electricity. BISME is in China een gerenommeerd academisch instituut op het gebied van de ruimtevaart, aldus Gerard van den Eijkel. TNO is de hoofdaannemer voor dit project en DEMCON fungeert als onderaannemer. De spectrometer is bedoeld voor de monitoring van broeikasgassen en de opgave voor de samenwerkende Nederlandse optomechatronici is om zowel de beeld- als de spectrale resolutie te vergroten. Van den Eijkel: “Het is knap dat we deze expertise vanuit ons land naar China weten te brengen. Vergeleken met de huidige generatie spectrometers moet het nieuwe Chinese instrument nog nauwkeuriger en fijnmaziger kunnen monitoren.”
Nieuwe business unit
De stap naar Delft hangt samen met de oprichting van de nieuwe business unit Focal optomechatronic systems, voortgekomen uit de overname van Focal. Deze business unit legt zich toe op ontwerp, realisatie en integratie van hoogwaardige optomechatronische modules en systemen. De nieuwe eenheid bundelt unieke expertise op het gebied van optische systemen, precisie-inspectie, mechatronica en vision. Tevens is er kennis aanwezig van geavanceerde productietechnieken, zoals het maken van optomechanische vattingen, assemblage en qualificatie van lenzen. De hoofdvestiging in Enschede beschikt over de hoogwaardige (cleanroom) faciliteiten voor productie van kleine series, in Delft is labruimte voor de realisatie van prototypes beschikbaar. In eerste instantie ligt de focus op de halfgeleiderindustrie en ruimtevaart.
Semicon en space
Voor de halfgeleiderindustrie concentreert de business unit Focal optomechatronic systems zich o.a. op lithografie, alignment- en levelsystemen, lenzen/optieken en complete meetsystemen. Maar ook voor andere processen in de semicon, zoals het scannen, inspecteren en snijden van wafers, worden optomechatronische oplossingen ontwikkeld. Voor de ruimtevaart gaat het om systemen die in satellieten worden ingezet. Dit betreft spectrometers voor aardobservatie of astronomisch onderzoek en communicatiesystemen. Met zijn kennis van hoogwaardige laseroptiek, ‘beam delivery’ en adaptieve optiek kwalificeert DEMCON zich als ontwikkelaar van systemen voor lasergebaseerde communicatie tussen satellieten onderling en met de aarde. Typische eindklanten voor dergelijke systemen zijn de ruimteagentschappen van Europa (ESA), Noord-Amerika (NASA) en China (CSA).
Dutch Optics Centre
De regio Delft kent al vele jaren een omvangrijk ecosysteem voor optomechatronica. Vorig najaar kreeg dat meer zichtbaarheid door de oprichting van het Dutch Optics Centre. Dit initiatief van TNO en TU Delft verzamelt de benodigde Nederlandse expertise richting grote internationale opdrachtgevers. DEMCON wierp zich op als een van de industriële founding fathers voor deze krachtenbundeling in de optische maakindustrie. Via het Dutch Optics Centre kan DEMCON deelnemen aan internationale projecten, kennis vergaren en inbrengen, bijdragen aan de opleiding van optomechatronici, participeren in wetenschappelijk onderzoek en toeleveranciers inschakelen.
Samenwerking met TNO
Nauwe banden onderhoudt DEMCON al langer met TNO, dat in Delft omvangrijke optomechatronische projecten uitvoert voor ruimtevaart & astronomie, semicon, big science en medische instrumentatie. “Wij doen samen aan business development, voeren gezamenlijke projecten uit en investeren in kennisopbouw”, verklaart Gerard van den Eijkel, business unit manager Focal optomechatronic systems. “Voor de nieuwe manier waarop TNO en industrie willen samenwerken vervullen wij een pioniersfunctie.”
Contractondertekening
TNO is opgetogen over de samenwerking met DEMCON en de Chinese opdracht die dat nu al heeft opgeleverd. Henri Werij, directeur ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie bij TNO: “De samenwerking tussen DEMCON en TNO laat zien dat bedrijfsleven en kennisinstellingen op basis van wederzijds toegevoegde waarde succesvol internationaal business kunnen acquireren. Het is daarbij fantastisch om te zien dat een Nederlands optomechatronisch bedrijf dat internationaal aan de weg timmert meer betrokken raakt bij ruimtevaartactiviteiten. Voor het Nederlandse succes in de sterk concurrerende internationale ruimtevaartwereld, waarbij commerciële producten grote mogelijkheden bieden, is dit cruciaal.” Namens DEMCON ondertekende business unit manager Gerard van den Eijkel het contract.