In het Europese ‘Fit for 55’ plan wordt gestreefd naar 55% CO2 reductie in 2030 om vervolgens door te groeien naar een klimaat neutrale industrie in 2055. Nederland heeft de ambitie nog iets hoger gesteld en wil in 2030 een 60% reductie realiseren van broeikasgassen, waarvan CO2 de belangrijkste is. Er moet dus fors versneld worden en dit is een enorme uitdaging voor de industriesector.
De EU heeft een nieuwe corperate sustainability reporting directive (CSRD-richtlijn) ingevoerd die meer bedrijven verplicht om te rapporteren over de milieu-impact van hun bedrijfsactiviteiten. In deze thema update besteden wij aandacht aan beide zaken.
Introductie
Elektrificatie biedt potentie
Energietransitie in de industrie
- elektrificatie van industriële processen
- duurzame (o.a. waterstof) en hernieuwbare energie t.b.v. warmtehuishouding
- hergebruik, afvang en opslag CO2
- betere efficiëntie + circulariteit industriële processen.
Industriële elektrificatie
Q&A met Marco Kirsenstein en Peter van Hooft – Fieldlab Industrial Electrification
- Power-to-Heat (P2H): opwekking van proceswarmte voor de industrie (40% industriële energiegebruik) met behulp van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen.
- Power-to-Chemicals (P2C): toepassing van waterstof. En de omzetting van CO2 en andere broeikasgassen in bio-chemicaliën en deze inzetten als ‘groene moleculen’.
Voorbeelden van bedrijven die industriële eletrificatie toepassen
- Power to heat (P2H). Het energiebedrijf Eneco heeft in Ypenburg inmiddels een industriele E-boiler (12 MWth) voor hoge temperaturen in industrieprocessen in gebruik genomen.
- Power to chemicals (P2C). Yara Sluiskil slaat CO2 ondergronds op en zet het in als grondstof voor producten. Met behulp van elektrificatie wordt eerst groene waterstof gemaakt om vervolgens groene amoniak te gebruiken in brandstoffen en meststoffen. Deltalings kan op termijn CO2 inzetten in synthetische brandstoffen en waterstof gebruiken voor de verwarming van processen. SkyEnergy en Shell zetten in op synthetische kerosine die wordt gemaakt uit waterstofgas en gerecylcled koolstof.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
- € 40 miljoen netto omzet
- € 20 miljoen balanstotaal
- 250 of meer medewerkers.
Wat vindt de Sector Banker?
Tips voor ondernemers
- Maak duurzaamheid en CO2-reductie een onderdeel van je businessmodel. Maak concrete keuzes in circulair produceren, energietransitie, duurzaam vastgoed en duurzame mobiliteit. Ontwikkel een roadmap met daarin kleine stappen en verbind er haalbare doelen aan. En koppel de duurzaamheidsdoelen aan Sustainable Development Goals.
- Verduurzaming realiseer je lastig alleen. Zoek daarom samenwerking op binnen jouw branchevereniging die met specialisten programma’s opzet waarin ondernemers ondersteunt worden in verduurzamingstrajecten.
- Zorg in de voorbereiding naar de CSRD duurzaamheidsrapportage voor een strategie die in lijn ligt met de rapportage vereisten. Richt processen in om dit met data te kunnen onderbouwen.
- Onderzoek of je gebruik kunt maken van bestaande subsidieregelingen die verduurzaming van energiegebruik, energie-efficiency of duurzaamheid/circulariteit bevorderen.
- Meer weten over CSRD? Kijk naar het live ING Webinar op 26 september 2022, van 15.30 uur tot 16.30 uur.