Winterwarm, fabrikant van luchtverwarmers, groeit dusdanig hard dat het steeds vaker robots aan het werk zet. De Winterswijkse fabrikant heeft de laatste tijd al een miljoen euro gespendeerd aan twee nieuwe exemplaren en overweegt er nog meer in de fabriek te plaatsen. De jongste telg komt wederom van MCA linear motion robotics uit Varsseveld en maalt niet om een avondje overwerken. Eigenlijk lijkt het helemaal niet zo moeilijk wat de nieuwe handling-robot bij het Winterswijkse bedrijf Winterwarm doet: een staalplaat oppakken, op een rollerbank leggen en hem na het invetten weer op te pakken om in een vormpers te plaatsen. Dan het ‘afsnijverlies’ in een bak gooien, de gebogen vorm uit de pers pakken en die netjes op een stapeltje leggen. En dat zestig, zeventig keer per uur. ,,Niet sneller dan een medewerker van ons het eerder deed”, zegt bedrijfsleider Frans Mul, ,,maar deze draait ’s avonds tot 10 uur door en kan dat in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week. Koffie- of lunchpauzes kent-ie niet.”
Scheurtjes
De nieuwe robot, die alles bij elkaar zo’n kwart miljoen euro heeft gekost, is nog maar net aan zijn loopbaan begonnen, maar krijgt binnenkort al een paar extra kunstjes te leren. Dan kan hij zelf ‘zien’ of er scheurtjes in een plaat zitten en die alvast bij de stapel ‘afgekeurd’ leggen. Scheelt weer kosten, want anders zou dat pas later in het proces ontdekt worden. Ook kan de robot aanvoelen of een verdikking op de plaat zit.
De robot is de tweede grote investering in korte tijd voor Winterwarm. Afgelopen jaar schafte de fabrikant van heaters voor industrie en kantoor ook al een lasersnijrobot van driekwart miljoen euro aan, die allerlei verschillende vormen uit een grote plaat kan snijden.
Volgens directeur Bart Looman van Winterwarm zal dat proces van automatisering de komende jaren steeds verder gaan. Zo wordt er inmiddels alweer gedacht aan een tweede lasrobot voor het in elkaar zetten van warmtewisselaars.
Robots hard nodig
Robotisering is volgens Bart Looman, Directeur Winterwarm vooral nodig om de grotere productie aan te kunnen. ,,We doen in Nederland zestig procent van de markt van gasgestookte luchtverwarmers en van onze omzet gaat 65 procent naar het buitenland. Maar we kunnen alleen concurreren als we steeds efficiënter worden. Daar dragen robots en automatisering sterk aan bij. Je kunt met zo’n robot het werk aan van twee, drie medewerkers.”
Dat kost volgens hem geen arbeidsplaatsen. Bij Winterwarm werken in Winterswijk zestig mensen en elders nog eens veertig. Zij kunnen de huidige productieomvang amper aan. Looman: ,,Er worden te weinig technici opgeleid en je kunt ze moeilijk in de regio houden. Laatst ging nog een Achterhoekse delegatie naar Amsterdam om oud-streekgenoten die daar werken terug te lokken. Liever zie ik dat ze naar Eindhoven gaan, want in Amsterdam werken die technici echt niet.”
Smart industry
De nieuwe robot is geleverd door het Varsseveldse bedrijf MCA. Volgens business unit manager Eg Waaijman is de vraag naar robots de laatste tijd fors gestegen. ,,We krijgen ook uit de Achterhoek steeds meer aanvragen. Een teken dat de industrie hier erg bezig is met de ontwikkeling van smart industry”, waarmee hij doelt op de volledig door robots en computers aangestuurde fabriek waar heel snel ingespeeld kan worden op het maken van verschillende soorten producten.
Er zijn veel nieuwe technieken beschikbaar waarmee robots materialen kunnen zien, beoordelen en bewerken. Met die nieuwe generatie robots, zeg maar de slimme robots, kan Nederland de concurrentie uit Azië weer voorblijven en het werk hier houden.