Een consortium van Philips, Morssinkhof, NHL/Stenden Hogeschool en Omrin is er in geslaagd om grootschalig gebruikt polypropyleen, verkregen uit gescheiden restafval, te verwerken tot een hoogwaardige grondstof voor gerecycled plastic. Van belang is dat deze grondstof op grote schaal gebruikt kan worden om hoogwaardige ‘nieuw’ plastic te maken.
Het is goed nieuws dat de recyclingprocessen steeds beter worden zodat recyclaat afkomstig van consumentenhuishoudens nu niet alleen meer terugkomt in laagwaardige kunststofproducten zoals zwarte bermpaaltjes, kleerhangers en mortelkuipen, maar nu ook als ‘nieuw’ voor hoogwaardige producten kan worden ingezet. Het grote verschil met enkele jaren geleden is dat zowel grote afnemers als toeleveranciers nu gezamenlijk met recyclingspecialisten optrekken. Door de belangrijke ketenpartners te betrekken, kan zowel de levering als de afzet gegarandeerd worden. Recycler QCP in Geleen, een joint venture van LyondellBasell en Suez, is hier een mooi voorbeeld van.
Op het gebied van chemische recycling komen eveneens nieuwe initiatieven tot wasdom. In Amsterdam bouwt IGE Solutions een nieuwe fabriek en deze week kondigde PET-recycler Ioniqa aan dat de financiering van zijn nieuwe fabriek in rond is, door samenwerking met Unilever, Indorama en Coca-Cola. In Terneuzen hebben zelfs meer dan vijftig spelers zich verenigd om gezamenlijk een demonstratiefabriek te bouwen voor de recycling van piepschuim (polystyreen). Ook hier zorgen toeleveranciers en afnemers zoals Lanxess, ICL, Shell, Total en BASF voor een sterke businesscase.
Meer informatie:
- ABN AMRO-publicatie Van reststromen uw kasstroom maken? Het kan! En vaker dan u denkt..
- David Kemps, ABN AMRO sector banker, david.kemps@nl.abnamro.com