Drie jaar geleden nam Technobis in Alkmaar nieuwbouw in gebruik, dit voorjaar verwacht ceo Pim Kat de eerste paal te slaan voor verdubbeling van het aantal vierkante meters. ‘We kunnen dan doorgroeien van de huidige 55 medewerkers naar zo’n 100. Voor de omzet, die nu vijftien miljoen euro bedraagt, zien we als target 100 miljoen.’ Die spectaculaire groei is vooral toe te schrijven aan de businessunits tft-fos (technobis fibre technologies – fibre-optic sensing) en ipps (integrated photonic packaging services). ‘Vijf jaar geleden zijn we begonnen met geïntegreerde fotonica en dat is opgevallen in de wereld. We staan nu voor een ramp-up met producten voor medische en luchtvaartsystemen. Er zijn veel businesscases en als ze doorgaan, zijn die elk goed voor tien tot twintig miljoen omzet.’ Daaronder een aantal medische systemen waarvoor Kat de namen van klanten nog niet mag noemen, en de OptiGrip, waar Link eerder over schreef: voor deze ‘operatietang met gevoel’ gaat Technobis de sensormodule leveren.
Er komt in Alkmaar 1.600 vierkante meter kantoor en productieruimte bij, onder meer met downflow-units voor het gecontroleerd en schoon verpakken van de chips. ‘De packaging is cruciaal voor het functioneren van de chips, dat hebben wij zelf ook onderschat. Niet zozeer voor de medische toepassingen, want onze chips gaan het lichaam van de patiënt niet in, maar wel voor de luchtvaart. Daar worden veel zwaardere eisen gesteld dan voor de bekende toepassingen in de datacommunicatie. Die chips moeten bij buitentemperaturen van –45 tot +85 graden stabiel functioneren, want bij een afwijking van hun eigen temperatuur met meer dan één graad zijn ze al van slag. Het thermisch design en de packaging gaan we daarom zeker niet buiten de deur leggen.’ Uitbesteding van andere activiteiten, zoals de (sub)assemblage van systemen, ligt wel in het verschiet als Technobis verder blijft groeien. Dat kan enerzijds bij toeleveranciers en anderzijds juist bij klanten, de first-tier suppliers in bijvoorbeeld de luchtvaart, die de verantwoordelijkheid voor assemblage naar zich toe gaan trekken.
De groei vergt professionalisering van de organisatie, meldt Kat. ‘Er moet een ERP-systeem komen; daarvoor doen we momenteel de selectie. Verder nemen we nu gemiddeld twee mensen per week aan. Onderzoekers zijn wel te vinden, vooral in Eindhoven, maar we zitten met een schrijnend gebrek aan ervaren projectleiders. Verder hebben we voor packaging, assemblage en testen behoefte aan mbo’ers en hbo’ers met een fijne motoriek en een goed stel hersens.’