QuiX verkoopt eerste quantumfotonische processor aan Qontrol.

0

QuiX , een fotonica-spinoff van de Universiteit Twente, heeft vandaag bekendgemaakt dat zij haar eerste quantumfotonische processor heeft verkocht. De klant is Qontrol, een onderneming in quantumtechnologie in het Verenigd Koninkrijk: een bekende naam in de wereld van de fotonicaresearch.

Quantumfotonische processoren vormen het hart van een quantumcomputer die werkt met licht. In de toekomst zullen quantumcomputers ingezet worden in informatieverwerking, als rekenproblemen zo complex zijn dat ze mogelijkheden van de hedendaagse supercomputer te boven gaan. Zo’n computer is te bouwen met ‘qubits’ bij zeer lage temperaturen, maar ook met licht: de processor maakt dan gebruik van de quantum-eigenschappen van fotonen en kan in principe werken bij kamertemperatuur.

GROOTSTE

QuiX, opgericht vanuit verschillende fotonica-onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente en in samenwerking met de al veel langer bestaande spinoff LioniX, ontwikkelt processoren voor quantumprocessing en -simulatie.  Door gebruik te maken van platform TriPleX, kan QuiX quantum fotonische processoren bouwen die niet alleen grootschalig zijn en volledig herconfigureerbaar; ze hebben ook lage verliezen en zijn transparant voor alle geschikte quantum lichtbronnen. Afgelopen december nog, demonstreerde Quix de grootste quantumfotonische processor in de wereld, met 12 ingangen en 12 uitgangen.

Qontrol, in Bristol (VK), maakt regelelektronica en infrastructuur voor complexe, massieve, multichannel fotonische geïntegreerde circuits. Deze ‘PIC’s’ worden ingezet in telecommunicatie, maar ook in fundamentele wetenschap; de componenten van Qontrol zijn te vinden in research labs over de hele wereld.

Jelmer Renema, Chief Technology Officer van QuiX en onderzoeker bij het Centre for Quantum Nanotechnology Twente (QUANT): “Dit is groot nieuws voor QuiX. Qontrol is een van de toonaangevende bedrijven in quantumfotonica in Europa. Het toont aan dat Quix aan de hoogste eisen kan voldoen.”

“We zijn verheugd en vereerd, de eerste te zijn die ‘gas kunnen gaan geven’ met de technologie van de nieuwe lijn van fotonische processoren van QuiX”, aldus dr. Josh Silverstone, CTO van Qontrol. “Met deze chip in onze labs in Bristol, kunnen we de klant beter begrijpen en van dienst zijn. Het zal een fantastische ‘tool’ zijn om te demonstreren wat onze eigen componenten kunnen. Dankzij de mogelijkheid om zichtbaar licht te gebruiken, verwacht ik dat hiermee heel mooie live demo’s mogelijk worden.” Bron Universiteit Twente

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics