Richard Kusters, CH Energie, werkt al twaalf jaar lang aan een installatie die moeilijk verwerkbare afvalstoffen kan omzetten in bruikbare grondstoffen. En het was op de proeftuin van het EnTranCe-terrein bij de Zernike Campus in Groningen waar hij werd beloond met de juiste techniek. Het volgende doel is een afvalverwerkingsfabriek op het industrieterrein in Delfzijl.
Bij EnTranCe staat nu al een proefinstallatie die cartridges, auto- en vrachtwagenbanden en allerlei andere kunststoffen kan omzetten in olie, gas en koolstof. Vooral op het gebied van rubberen banden liggen kansen, want daarvan is er een groot aanbod.
Kusters wil een fabriek opzetten met een capaciteit van 75 ton per dag. Jaarlijks worden er 70 miljoen kilo aan banden afgedankt. De fabriek zou onder de naam van CH Energie dat om kunnen zetten in 31 miljoen liter olie, 23 miljoen kilo koolstof en 15 miljoen kilo staal. Bovendien wordt er een reductie van de CO2-uitstoot gerealiseerd van 115 miljoen kilo ten opzichte van andere verwerkingsprocessen. De techniek draait op het vergassen van het afval.
CH Energie is in gesprek met Groningen Seaports. Het bedrijf hoopt ook een bijdrage te krijgen uit de Regionale Investeringssteun Groningen, want dat is nodig om de fabriek rendabel te maken. Uiteindelijk zou Kusters eind 2017 met tien tot vijftien man aan het werk kunnen gaan.