Polaroid investeert in digitale besturing voor analoge fotografie

0

Met de smartphone maak je snel een massa foto’s, die je later vaak nooit meer bekijkt. Jongeren, maar ook bedrijven die hun medewerkers een leuke eventfoto mee naar huis willen geven, herontdekken dan ook volop de analoge fotografie. Bij Polaroid, dat ooit de wereld veroverde met direct klaar-foto’s, neemt de productie explosief toe.

Van analoog naar digitaal

De Polaroid-fabriek in Enschede heeft negen productielijnen. Een aantal machines is ruim 40 jaar oud. De komende jaren worden vier bestaande machinebesturingen vervangen. Een behoorlijke investering, waarvoor Polaroid verschillende system integrators benaderde. Niet alle partijen durfden het aan om de oude analoge besturingen om te zetten naar een eigentijdse digitale besturing. Siemens-partner en system integrator Moekotte, actief in de automatisering van industriële sites, gebouwen en infrastructuur, kreeg de opdracht toegewezen. “Moekotte kent onze machines”, zegt Dick Lemmens, projectmanager bij Polaroid. “Een van hun directeuren is zijn carrière als monteur bij Polaroid begonnen. Moekotte kan ook onze strakke planning borgen: we willen de eerste besturing deze zomer in bedrijf nemen en nog dit jaar met de tweede besturing beginnen. Het is handig dat Moekotte vlakbij onze fabriek gevestigd is. Dat houdt de lijnen kort.”

Arent de Groot

Samenwerking cruciaal

Arent de Groot, innovatiedirecteur bij Moekotte, schetst de uitdaging: “Aan de analoge besturingen hebben destijds 50 engineers gewerkt. Ze zijn briljant, maar complex. Op basis van oude tekeningen en de kennis die nog bij Polaroid aanwezig is, zetten we de analoge techniek om naar een digitale oplossing. Pittig! Het in kaart brengen van de functionaliteit vraagt om nauwe samenwerking met de technici van Polaroid. We hebben een grondig vooronderzoek gedaan en de taken en verantwoordelijkheden binnen het team verdeeld.” Lemmens: “Alles wordt nauwlettend gemonitord. Om de twee weken bespreken we in teamverband de gang van zaken. Om productiestilstand te voorkomen, gaat Moekotte de fysieke ombouw in secties verdelen. Een extra uitdaging is dat we naast de besturing ook een mechanische ombouw gaan doen.”

Hoge snelheid

Als Siemens-partner implementeert Moekotte SIMATIC S7-1500 met geïntegreerde veiligheid, een SCADA-applicatie en nieuwe besturingspanelen. In de fabriek zitten al enkele S5-besturingen van Siemens, en de operators van Polaroid kunnen er goed mee werken. Moekotte betrok Siemens bij de keuze voor de juiste PLC. De Groot: “De eerste ombouw betreft een film-assemblagemachine die zeer snel draait. De cyclustijd van de PLC moet klein genoeg zijn om op het juiste moment acties te kunnen bepalen. Er zitten veel checks in om te kijken of de productie goed loopt. Daar heb je snelheid voor nodig. We gaan onze software virtueel simuleren om de functionele werking te laten zien. De operators van Polaroid denken ook mee over de inrichting van het SCADA-systeem.”

Meer veiligheid

Polaroid zal na de ombouw minder last van storingen hebben en profiteert van het feit dat reserveonderdelen nog tientallen jaren verkrijgbaar zijn. Maar de voordelen strekken volgens Lemmens verder: “Wij tillen ook de veiligheid in onze fabriek naar een hoger niveau. De assemblage van films vindt plaats in een donkere ruimte in verband met de lichtgevoeligheid van de materialen. Een deel van de machine staat in een donkere kamer. Onze operators moeten bij storingen in het donker op zoek gaan naar de oorzaak. Ze krijgen hiervoor een speciale training. Het is echter niet zonder gevaar. We gaan veiligheidskappen plaatsen waarmee we voldoen aan de strengste veiligheidsrichtlijnen.”

Energiezuinig en informatief

Met de nieuwe besturingen kan Polaroid grote hoeveelheden data genereren en rapportages uitdraaien. Lemmens kijkt er al naar uit: “We groeien hard en willen de productie verbeteren. Daar heb je inzicht en dus data voor nodig. Met behulp van het SCADA-systeem zullen operators storingen sneller kunnen opsporen en verhelpen. We verwachten ook veel energie te kunnen besparen. Digitale technologie is bovendien de toekomst. Veel ervaren operators gaan de komende jaren met pensioen en hun opvolgers hebben geen kennis meer van analoge technologie.”

Cirkel is rond

Voor Moekotte heeft het Polaroid-project een bijzondere betekenis. Lemmens: “Polaroid was in de jaren ’70 een van onze eerste grote klanten. We zijn groot geworden met dit bedrijf. Prachtig dat de oude mechaniek er nog steeds staat en dat we na 40 jaar de besturing mogen moderniseren. In zekere zin is daarmee de cirkel rond.”

The original is back

Na decennia van internationaal succes kon Polaroid begin deze eeuw niet meer opboksen tegen de digitale revolutie in de fotografie. In 2008 werd de stekker uit het bedrijf getrokken. Voor Enschede, waar families vaak al generatieslang in de Polaroid-fabriek de kost verdienden, was dit een enorme klap. Tijdens het closing event borrelden plannen op voor een doorstart. Enkele oud-medewerkers namen het heft in handen en richtten de Impossible BV op. Een geuzenaam, aangezien maar weinigen geloofden in een succesvolle doorstart met analoge technologie. Bovendien maakte Polaroid altijd alles in eigen beheer, tot aan de ontwikkelvloeistof toe. Na de ontmanteling van de fabrieken moest dit alles opnieuw uitgevonden worden. Met ondersteuning van een investeerder lukte het om de productie in 2010 herop te starten. De kwaliteit van de Polaroid-producten wordt sindsdien continu verbeterd. Het bedrijf heeft inmiddels een aantal hippe instant camera’s op de markt gebracht, maar ook een Instant Lab Camera om zelf digitale foto’s te ontwikkelen en bewerken. De productie van de filmpacks groeide van 100.000 in 2010 naar één miljoen in 2014. Dit jaar wordt naar verwachting de mijlpaal van 4 miljoen filmpacks overschreden. Sinds 2017 prijkt ook de naam Polaroid weer op de productiehal in Enschede, nadat de grootste aandeelhouder van het Impossible Project de naam en het intellectueel eigendom van Polaroid in handen had gekregen.

Bron Siemens

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics