Robots duiken steeds vaker op in ons leven, niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op. In het lab kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel. Het lab, een samenwerking van de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, gaat vrijdag 28 juni van start met een symposium.
Robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen
Sociale robots zijn robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. Ze zijn slim genoeg om te voorspellen wat andere robots en mensen van plan zijn, en daaraan hun gedrag aanpassen. Denk aan een zelfstandig rijdende auto, die doorheeft dat hij moet stoppen als hij een voetganger voor een zebrapad ziet staan. Of aan schoonmaakrobot op een vliegveld, die tijdig opzij gaat als hij ziet dat mensen tegen hem aan dreigen te botsen. Dat werkt ook andersom. Als mensen aanvoelen wat de robot van plan is, kunnen ze daar rekening mee houden.
De uitdaging is om robots te ontwerpen die niet alleen hun eigen intenties kenbaar maken, maar ook die van mensen begrijpen. “We willen robots zo ontwikkelen dat mensen begrijpen dat de robot hen begrijpt”, aldus Raymond Cuijpers, samen met Emilia Barakova oprichter van het lab. “De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie zorgen voor functioneel vaardige robots, maar de sociale intelligentie die nodig is om nauw met mensen samen te werken ontbreekt nog grotendeels. Het Social Robotics Lab biedt onderzoekers de kans om beter en gerichter onderzoek te doen naar kunstmatige sociale intelligentie.”
Emilia Barakova: “Het nieuwe lab zal een grote impact hebben op het sociale robotica onderzoek van de TU/e. Met dit lab kunnen we diepgaander onderzoek doen in de verschillende complexe aspecten van sociale robotica. Samen zullen we toewerken naar de ontwikkeling van morele en ethische kunstmatige ‘agents’ die mensen ondersteunen in verschillende domeinen zoals de gezondheidszorg en het onderwijs.”
Symposium 28 juni
Aan de TU/e wordt al ruim 20 jaar onderzoek gedaan naar social robotics. Vrijdag 28 juni bundelt de universiteit al deze onderzoeksinspanningen in een nieuw Social Robotics Lab. De opening wordt gevierd met een symposium ‘The Future of Social Robotics’. Gastsprekers, onder wie Maarten Steinbuch (TU/e), Tony Belpaeme (Gent University) en Jim Tørresen (University of Oslo) bespreken daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale robotica. Het symposium is voor iedereen toegankelijk. Meer informatie en aanmelden kan hier.