“Het is ons gelukt” zo stelt Gert Hoekman directeur van Hoekman rvs. “We kunnen automatisch met behulp van een 3D-model een lasrobot programmeren. Robotisering en automatisering is daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series.”
Dit was een duidelijk en markant wapenfeit dat kon worden gemeld op de opening van het Fieldlab Smart Welding Factory bij het ROC van Twente.
Op de vierde relatiedag van het LAC werd door een trotse LAC directeur Ard Hofmeijer uit de doeken gedaan hoe dit tot stand was gekomen.
Koninklijke Metaalunie voorzitter Fried Kaanen gaf in zijn inleiding het belang aan van een strategische benadering van innoveren.
“Weet waar je naar toe wil en bekijk alle stappen die hiervoor nodig zijn” Aldus Fried Kaanen. “Het gaat immers over de voortdurende noodzaak om je productieproces te optimaliseren”, vulde Gert Hoekman in zijn inleiding aan.
Jos Toebes, directeur van het techniekdomein bij het ROC van Twente benadrukte het belang van sociale innovatie. “Het is een continu leerproces, op school, na de school en door de school zelf”. Tijdens de bijeenkomst werd de samenwerkingsovereenkomst getekend met ROC Friese Poort voor de inrichting van een “skills lab” in Drachten. Na ROC van Twente, SMEOT, AT opleidingen en Summa college het vijfde Smart Welding Factory skills lab.
Ard Hofmeijer gaf aan dat in een “Fieldlab” het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven het “Living Lab” worden aangezet. Om vervolgens de opleidingen en de mensen mee te nemen in het continue leerproces is een “Skills Lab” van wezenlijk belang.
Zo kwam bij de opening van het Fieldlab alles bij elkaar: productieoptimalisatie door een continue ontwikkeling van technologie, de mens als bepalende factor op basis van en een onderdeel van een goed doordachte strategie. “Achteraf gezien is alles makkelijk. Nu we zover zijn worden we alleen maar hongeriger naar de volgende stappen en de stappen er na”, aldus LAC projectleider Jeroen Wevers.