Het kan niemand zijn ontgaan, Philips viert zijn 125-jarig jubileum en de lichtdivisie is succesvol naar de beurs gebracht. Het bedrijf staat er beter voor dan in 1991, toen er nauwelijks geld was om het eeuwfeest te vieren. De toenmalige topman Jan Timmer moest met operatie Centurion fors reorganiseren om het bedrijf overeind te houden. Inmiddels wordt er regelmatig gepubliceerd over de ontmanteling van het ooit zo breed gediversifieerde en verticaal geïntegreerde concern. Tegelijk klinkt er respect voor de imposante heritage van Philips in de vorm van zelfstandige bedrijven als ASML, NXP en FEI (en in het verlengde daarvan PhenomWorld).
Philips en het mkb
Opvallend is echter het gebrek aan aandacht voor de relatie tussen Philips en het mkb. Mogelijk ziet men de werelden van Philips en het mkb als twee parallelle universums, die vooral los van elkaar staan. Voor een deel is dat inderdaad het geval, maar er zijn wel degelijk banden. Historische, onzichtbare banden die wezenlijk zijn voor het functioneren van het Brainport-ecosysteem.
Een paar voorbeelden:
- In 1953 zegde Pieter van der Leegte zijn baan bij Philips op en legde met de oprichting van ‘Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte’ de basis voor wat nu de VDL Groep is.
- Bernard Geven vestigde in 1954 de Klein Mechanische Werkplaats Eindhoven en zegde in 1959 zijn baan bij Philips op. Het bedrijf is nu bekend als KMWE.
- In 1969 begon oud-Philips-medewerker Gerard Meulensteen Elektrotechnisch Projecten Bureau Meulensteen, nu Neways.
- Idem Mac van Schagen in 1971 met Simac.
Ongetwijfeld zijn er nog meer voorbeelden van banden tussen Philips en het mkb. Naast het huidige Philips en de succesvol verzelfstandigde bedrijven is er dus een aantrekkelijke ‘bijvangst’ als gevolg van ondernemende Philips-medewerkers die succesvol hun eigen bedrijf zijn begonnen.
Uiteraard komt het vaker voor dat mensen hun loopbaan bij een groot bedrijf beëindigen om voor zichzelf te beginnen. Het bijzondere in Eindhoven is dat zij met hun onderneming direct onderdeel worden van de dynamische toeleverketens die kenmerkend zijn voor de Brainport-regio. Hoewel het geen vroegere dochters van Philips zijn, is het wel verre familie.
Die onzichtbare lijnen en de daaraan verbonden emotionele banden tussen Philips en het mkb zijn meer dan triviaal. Toen VDL in 2006 de voormalige Philips Machinefabrieken (ETG) kocht, werd er verwezen naar het feit dat Philips de start van VDL mogelijk had gemaakt. En gezien de persoonlijke gemeenschappelijke historie was het niet onlogisch dat juist twee Philips-managers in 2007 gingen participeren in KMWE.
De bijdrage van Philips aan het bedrijfsleven in de Brainport-regio is groot, het bedrijf kan terugkijken op een mooie historie. Maar er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid, de aandacht moet weer naar de toekomst. Opdat een tweede Centurion niet nodig is.
Partner Govers Accountants/Adviseurs