Nieuwe analysemethode vergroot de mogelijkheden van MRI scans

0

Het maken van MRI scans en de interpretatie van de verkregen gegevens is vaak een tijdrovende bezigheid, waarbij het enigszins subjectieve oordeel van de specialist een belangrijke rol speelt. Onderzoekers van het Laboratorium voor Biofysica aan Wageningen University & Research en collega’s van onder andere Radboudumc in Nijmegen hebben een nieuwe analysemethode geïntroduceerd die de interpretatie van de verkregen informatie eenduidiger maakt en zelfs de duur van de metingen kan verkorten. De nieuwe methode en diverse toepassingen daarvan worden beschreven in Nature Scientific Reports van 13 april.

MRI (magnetic resonance imaging) is een krachtige techniek waarbij met behulp van magnetische velden en elektromagnetische golven in bijvoorbeeld het lichaam van een patiënt gekeken kan worden zonder een operatie uit te voeren. De techniek geniet grote bekendheid door haar medische toepassingen maar ze wordt in Wageningen ook gebruikt bij onderzoek aan bijvoorbeeld planten en voedsel en voeding.

MRI-plaatjes zijn opgebouwd uit talloze beeldpunten en elk beeldpunt bevat informatie uit signalen van diverse componenten. Het verkrijgen van de plaatjes, en met name ook het ontrafelen van de signalen per beeldpunt, vereist vaak veel geduld en expertise. Dit geldt ook voor de interpretatie van de gegevens, waarbij de rol van de (medisch) expert cruciaal is.

Wiskundige truc

De Wageningse onderzoekers hebben nu een wiskundige truc geïntroduceerd die zij al eerder gebruikten bij het interpreteren van metingen met geavanceerde lichtmicroscopen. De resultaten laten zien dat het mogelijk is om met een verkorte meetprocedure dezelfde informatie te verkrijgen als voorheen en bovendien is de interpretatie van de meetgegevens objectiever van aard en vereist in mindere mate de mogelijk enigszins gekleurde mening van een expert.

De onderzoekers illustreren de kracht van de analyse-methode aan de hand van metingen aan een plant, de hersenen van een muis en een mens, en de prostaat van een patiënt met prostaatkanker.

In de toekomst kan deze objectieve analysemethode ook gebruikt worden voor computerondersteunde diagnose (computer-aided diagnosis) van abnormaliteiten in weefsels van patiënten. Hiermee kunnen radiologen sneller en eenduidiger MRI beelden analyseren en evalueren.

Publicatie

Multi-component quantitative magnetic resonance imaging by phasor representation. Frank J. Vergeldt, Alena Prusova, Farzad Fereidouni, Herbert van Amerongen, Henk Van As, Tom W. J. Scheenen, Arjen N. Bader. Nature Scientific Reports 7: 861, 13 april 2017. DOI:10.1038/s41598-017-00864-8

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics