De, Nemo Healthcare, artificial baarmoeder heeft tot doel de overlevingskansen van extreem premature baby’s buiten het lichaam van hun moeder te vergroten. Een artificial baarmoeder dient ter vervanging van de huidige couveuse en kunstmatige beademing. Het is veel natuurlijker, omdat het zoveel mogelijk lijkt op de omstandigheden in een echte baarmoeder.
“Bij Nemo Healthcare zijn we verheugd en trots om partner te zijn in het Europese project van de artificial baarmoeder. Het past perfect bij onze missie om bij te dragen aan veilige geboorten en gezonde kinderen en onderstreept onze leiderspositie in innovatie op het gebied van foetale monitoring”, zegt Michiel Manuel, CEO van Nemo Healthcare. Nemo Healthcare levert een innovatieve, niet-invasieve oplossing voor foetale monitoring, gebaseerd op elektrofysiologische signalen.
Een uniek partnerschap in de ontwikkeling van een kunstmatige baarmoeder ontvangt een EU-subsidie van 2,9 miljoen euro.
“Ons doel met de kunstmatige baarmoeder is om extreem premature baby’s door de kritieke periode van 24 tot 28 weken heen te helpen”, zegt Guid Oei, gynaecoloog bij MMC en parttime hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
De subsidie maakt het mogelijk om binnen vijf jaar een werkend prototype te maken. De hoogleraren Frans van de Vosse en Loe Feijs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en professor Guid Oei hebben het initiatief genomen voor het Europese consortium dat de subsidie heeft ontvangen.
“De komende vijf jaar zullen we in een Europese samenwerking, bestaande uit TU/e, Máxima Medical Center, LifeTec Group, Politecnico di Milano, Universitätsklinikum Aachen en Nemo Healthcare, verder onderzoek doen en de benodigde technologieën testen, totdat we een eerste prototype van een kunstmatige baarmoeder realiseren. Dat is een prachtige uitdaging”, zegt Guid Oei.
We gaan verschillende technologieën gebruiken om de kunstmatige baarmoeder te creëren”, zegt Frans van de Vosse, projectcoördinator en hoogleraar cardiovasculaire biomechanica aan de afdeling Biomedische Techniek van de TU/e. “Voorbarige baby’s worden in een vloeibare omgeving geplaatst, net als de natuurlijke baarmoeder. In deze omgeving is er geen kunstmatige ademhaling via de longen. In plaats daarvan worden zuurstof en voedingsstoffen geleverd via een navelstreng met behulp van een kunstmatige placenta. Het systeem dat dit mogelijk maakt, houdt voortdurend de toestand van de baby in de gaten. Denk aan de hartslag en zuurstoftoevoer, maar ook aan de hersen- en spieractiviteit.
De partners van dit consortium zijn experts op de verschillende deelgebieden die nodig zijn om de kunstmatige baarmoeder te ontwikkelen. Door het delen van hun kennis en ruime ervaring willen zij de realisatie van de kunstmoeder een grote stap dichterbij brengen.
Eerder artikel in Link magazine: februari 2017, lees artikel
Eerder artikel in Link magazine: 1 maart 2016, lees het artikel