Eind september verschijnt het boek “Natlab – Kraamkamer van ASML, NXP en de cd”. Nooit eerder, aldus de uitgever, werd in zulk detail en met zo veel kleur beschreven hoe Philips omging met het vernuft van zijn legendarische lab.
De machine waarmee ASML opklom tot marktleider in chipproductie-apparatuur werd op het Philips Natuurkundig Laboratorium bedacht. Ook de chiptechnologie van NXP vindt haar wortels op dit researchlab, net als de compact disc, Philips’ succesvolste product. Maar er waren ook debacles. Het lukte de Natlab’ers en hun collega’s van de industrie bijvoorbeeld niet om de beeldbuis nieuw leven in te blazen.
De techniekjournalisten Paul van Gerven en René Raaijmakers, als redacteur, respectievelijk uitgever aan Bits & Chips, stellen de waferstepper, chips, de compact disc en beeldschermen centraal in een schets van het Natlab. Van Gerven en Raaijmakers maken een decennialang gesloten onderzoekswereld en zijn impact op de business tastbaar. Daarbij ontkrachten ze een aantal hardnekkige mythes, zoals de zo vaak bejubelde vrijheid op het lab. De auteurs spraken voor dit boek met de personen die aan de wieg stonden van zowel mislukkingen als mega-successen.