Management Phenom World had gewentijd nodig

0

Op 29 december vorig jaar om half tien ‘s avonds was de overname door miljardenconcern Thermo Fisher Scientific van Phenom World een feit. Een aankoop die getriggerd is door de overname in 2016 van elektronenmicroscopenfabrikant FEI. Phenom, ontwikkelaar en producent van kleinere, goedkopere tafelmodel elektronenmicroscopen, is een spin-off van FEI. De aandeelhouders van Phenom, Sioux en NTS Group, hadden elk 40,5 procent in handen en zagen in dat het tijd was om de onderneming op te laten gaan in een grotere organisatie, met een wereldwijd marketing- en salesnetwerk. Phenom is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, maar een volgende groeistap kan de onderneming (55 mensen op de loonlijst, 30 miljoen euro omzet, klanten in 40 landen) niet in haar eentje maken, zo verklaart een insider.

Op 29 december om half tien ’s avonds was de overname door Thermo Fisher Scientific van Phenom World een feit.

Het Amerikaanse concern Thermo Fisher is een grote speler (65 miljard dollar omzet) in apparatuur voor de medisch-diagnostische, farma- en biotechsector. Dat het hele overnameproces nog zo’n anderhalf jaar geduurd heeft, is terug te voeren op de tijd die het management nodig had om ‘aan het idee te wennen’. Voorts telt dat de relatief kleine overname voor Thermo Fisher niet de eerste prioriteit had.

Binnen de muren en met de bekendheid van het concern kan Phenom gemakkelijker grote Aziatische klanten benaderen. Vooralsnog zal Phenom wel onder de eigen naam blijven opereren. Ook zijn er geen plannen de ICT-systemen te integreren. Evenmin zijn er voornemens om de – nu sterk Nederlands gekleurde – toeleverketen anders te gaan inrichten. Sioux blijft als elektronicaleverancier en NTS als assemblagepartij bij Phenom-World betrokken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics