Made in Europe 2025

0

Neways in Son koopt veel van de boarden, nodig voor de productie van pcba’s, printed circuit board assemblies, in China. Maar niet alles. Het elektronicabedrijf betrekt ze eveneens van Europese leveranciers, ook al zijn die wat duurder. Om dezelfde strategische reden zijn de electronic manufacturing services-machinebouwers zo blij met tbp, die andere grote, Nederlandse pcba-leverancier. Niet simpelweg omdat ze er op gezette tijden een machine kunnen installeren. Partijen als Neways en tbp houden de Europese ems-keten levend. Borgen dat het elektronica-ecosysteem, van de fabrikanten van de reflow-ovens en de pasta-jetmachines tot en met de oem’s van slimme elektronica, niet volledig verkast naar China en omstreken.

Want laten we wel wezen, het zou niet meer dan logisch zijn als een ondernemer die constateert dat de bulk van zijn leveranciers én klandizie in Azië zit, ook zelf maar eens die kant op gaat. Gelukkig is er nog voldoende regionaal, nationaal en – in toenemende mate – Europees zelfbewustzijn om voor het behoud van een stevige Europese hightech industrie een eigen bedrijfsstrategie te ontwikkelen. Ook al behelst die in feite niet meer dan een paar cent extra voor een board neer te tellen en – idealiter – daarvoor de instemming te krijgen van de klant.

In april was ik in Slovenië, bij de opening van de nieuwe robotfabriek van Yaskawa (zie het verslag in de juni-uitgave van Link, pagina 64). Tijdens de festiviteiten werd ik voor het eerst geconfronteerd met Europees chauvinisme. Natuurlijk maakte wat Sloveense, eigentijdse folklore deel uit van het programma, maar het internationale gezelschap kreeg ook prachtige beelden te zien van andere delen van ons continent – zelfs de Zaanse Schans kwam voorbij. En, verbaal bescheiden als de Japanse gastheren waren, ze maakten wel duidelijk dat ze het in de gaten hebben. ‘Yaskawa gaat bewust in tegen de internationale trend om technologische knowhow en productiecapaciteiten en -competenties te verplaatsen van Europa naar Azië’, zo liet ceo Hiroshi Ogasawara zijn gehoor weten. Natuurlijk om hier geld te kunnen verdienen, maar ook om dat Europese hightech ecosysteem sterk te houden.

Vaak heeft een mens een buitenstaander nodig om de eigen kwaliteiten te zien. Zeker de Europeaan die nog altijd gebukt gaat onder de trauma’s van de Tweede Wereldoorlog, opgedaan als verslagen agressor of sneu slachtoffer, nog altijd gehouden deemoedig dankbaar te zijn. Daarom moeten we ook zo blij zijn met Trump en zijn handelsoorlog, met Boris Johnson en zijn Brexit. En met Xi en zijn Huawei. Zij laten ons zien dat we Europeanen zijn die elkaar nodig hebben. De tijd is rijp voor Europe First, voor Made in Europe 2025, voor een heus Europees industriebeleid.

Eind mei heeft de Europese Raad de Europese Commissie verzocht om vóór eind 2019 met een strategie voor het EU-industriebeleid te komen. Kijkt u er ook zo naar uit? Bedenk dan wel dat deze raad van EU-regeringsleiders, samen met de EU-raad, die wenselijkheid sinds begin 2017 al zeven keer eerder heeft uitgesproken.

Martin van Zaalen

Hoofdredacteur Link Magazine

 

martin.vanzaalen@linkmagazine.nl

@MartinvanZaalen

#linkmagazine

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics