De stikstof problematiek is het gesprek van de dag. Veel meningen worden gedeeld; deels gebaseerd op emotie, deels gebaseerd op feiten. Met het aangekondigde boerenprotest op 1 oktober deelt Lely graag haar mening.
Het is onacceptabel dat de melkveehouders constant de schuld toegewezen krijgen. Zij werken dagelijks aan onze voedselvoorziening. Zij doen dit met passie voor de koeien, voor het landschap en voor hun omgeving. Zij leveren een product wat voldoet aan de wereldwijde vraag hiervoor, om de behoeftes van een groeiende wereldbevolking tegemoet te komen. Verschillende rapporten laten ook zien dat de wereldvoedselproductie in 2050 met zo’n 70 procent moet toenemen om deze snelle groei op te vangen.
Laten we niet proberen het stikstof probleem alleen binnen Nederlandse grenzen op te lossen. Klimaat is een internationale aangelegenheid. Koeien zijn het meest thuis in (delta) gebieden waar water beschikbaar is en waar gras groeit, die kennen geen landsgrenzen. Als wij in Nederland de zuivelproductie reduceren zal er buiten onze grens meer geproduceerd worden op een vaak minder efficiënte manier, waarmee de problemen niet kleiner maar juist groter zullen worden. De Nederlandse melkveehouder is een topspeler binnen de wereld zuivelmarkt. De gemiddelde melkproductie per koe ligt rond de 9.000 kilo in Nederland, vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 2.500 kilo per koe. Ook de Nederlandse diergezondheid is over het algemeen bovengemiddeld. Bovendien werken er bijna 50.000 mensen in de Nederlandse zuivelindustrie, die een exportwaarde vertegenwoordigt van €7.7mrd!
In plaats van het reduceren van de veestapel en melkveehouders hiervoor te compenseren, en in plaats van nog meer regels te verzinnen die de complexiteit nog groter maakt voor de melkveehouders, stellen wij voor om te investeren in onderzoek en technische innovaties om de circulaire veehouderij te waarborgen. Er zijn vele spelers binnen de agrarische maakindustrie die focussen op technische innovaties om de problematiek aan te pakken en zij maken grote stappen hierin. Zo lanceert Lely volgend jaar een nieuwe innovatie die een significante stikstof reductie per koe zal waarborgen! En samen met de overheid en andere wetenschappelijke & technische instanties kunnen we nog grotere stappen zetten. Dit moet de insteek zijn om de problematiek aan te pakken, en wij vragen de Nederlandse overheid om hiervoor te kiezen. Met als doel een duurzame, aangename en winstgevende toekomst te creëren voor onze voedselproducenten, waar wij oprecht trots op mogen zijn!
Link magazine: Vernieuwing ontstaat door mens, technologie en markt met elkaar te verbinden en niet door muren te bouwen