Eind februari is de Life Sciences & Health Hub in Rotterdam officieel geopend. De Hub maakt het voor LS&H-ondernemers, wetenschappers en zorgorganisaties mogelijk om elkaar beter te vinden, samen verder te groeien, te innoveren én samen met patiënten en cliënten zorginnovaties te testen.
De Hub is een initiatief van het Erasmus MC, het Erasmus Centre for Entrepreneurship, het Life Sciences & Health Consortium Rotterdam en de gemeente Rotterdam.
Uit onderzoek blijkt dat in Rotterdam meer dan 100 Life Sciences & Health (LS&H) bedrijven gevestigd zijn. Niet verwonderlijk, gezien de aanwezigheid van kennisinstellingen als Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarmee heeft Rotterdam één van de meest toonaangevende LS&H-netwerken van heel Nederland.
Innovatie
“Als gemeente zijn we heel blij met de lancering van de Hub: de Life Sciences & Health sector is een grote werkgever in de stad en ook één van de belangrijkste economische sectoren voor Rotterdam. De Life Sciences & Health Hub draagt bij aan de innovatie en ontwikkeling in de Rotterdamse gezondheidszorg en de medische wetenschap. Ik vind het geweldig dat ondernemers, wetenschappers én Rotterdammers hier samen kunnen komen om van elkaar te leren en elkaar te helpen,” zegt Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie van de gemeente Rotterdam.
Begeleiding start ups
“Vanuit de Technology Transfer Office van het Erasmus MC begeleiden wij met name wetenschappers, maar ook medewerkers zoals een verpleegkundige met een nieuw innovatief idee. Dit kan gaan om een nieuw medicijn maar ook om een wasstraat voor het ziekenhuisbed. We helpen de kennis te beschermen, zoeken naar samenwerkingspartners en de juiste financiering om een product op de markt, ofwel bij de patiënt te krijgen. Eén van de manieren om dit te doen is een start up oprichten. Deze start ups faciliteren we in de Incubator en nu ook in de Life Sciences & Health Hub,” alsdus Thijs Spigt, directeur Erasmus MC TTO.
Get Started
‘’De LS&H Hub wordt tastbaar met programma’s zoals ons Get Started programma waarin early-stage zorginnovatie ondernemers worden ondersteund om hun ideeën om te zetten in schaalbare bedrijven. Niet alleen startups, maar ook het gevestigde MKB wordt betrokken, met de Health Innovation Challenge worden maatschappelijke vraagstukken samen met MKB-ondernemers uit de stad aangepakt,” aldus Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship.
Tijdens de masterclasses na afloop van het plenaire programma konden de meer dan 400 gasten kennismaken met de organisaties uit het Hub-netwerk, hun gezondheid checken tijdens het Health event en zelf zorginnovaties uittesten in de Huiskamer van de Toekomst.