Lang zocht hij naar een goede machine(bouwer) voor zijn gepatenteerde bakjes om vlees, vis en fruit in te verpakken. Een zoektocht van twee jaar in het buitenland leverde niets op. Uiteindelijk vond Theo Klabbers van verpakkingsleverancier Dampack ‘zijn’ machinebouwer in het Twentse Holten. Klebo zet de zogeheten BeeMagicTray met een speciaal hiervoor ontwikkelde machine in elkaar.
Elke supermarkt ligt er vol mee: de plastic bakjes, waarin vlees, fruit en vis wordt verpakt. Doorzichtig, met een stukje folie – ‘absorber’ – onder het voedsel. Theo Klabbers maakt nogal plastisch duidelijk wat daar volgens hem mis mee is. ‘Ligt er een stuk rood vlees op, dan ziet de absorber er al snel uit als een stuk maandverband. Dat ziet er voor de consument niet alleen erg onsmakelijk uit, het zorgt er ook voor dat het vlees verkleurt, vocht verliest en minder lang goed blijft.’
Missie
Dampack in Werkendam is al meer dan 35 jaar een allround verpakkingsspecialist. Klabbers heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt de plastic trays in de supermarktschappen te vervangen door zijn BeeMagicTray. Hij kan daar uren gepassioneerd over praten. De bodem van het gepatenteerde bakje bestaat uit een vochtvangende honingraatstructuur (vandaar de naam van de tray), waarop een geperforeerde, vochtdoorlatende film is bevestigd. ‘Een uniek concept’, zegt Klabbers. ‘Eventueel vocht uit het vlees verdwijnt door de film in de honingraten en kan niet terug in het bakje komen. Je hebt minder vochtverlies, omdat er geen absorber in het bakje ligt, er zijn minder of geen verkleuringen en het voedsel blijft aantoonbaar langer goed. En, ook niet onbelangrijk: de bakjes zijn vervaardigd uit monomateriaal.
‘Mooi dat we samen de Nederlandse maakindustrie een beetje verder kunnen helpen’
Klabbers is al jaren met de ontwikkeling van de bakjes bezig. Zo won Dampack in 2014 De Gouden Noot, een verpakkingsinnovatiewedstrijd. Het ging echter niet allemaal vanzelf. Eén van de problemen waar Klabbers tegenaan liep, was het vinden van een goede machinebouwer. Voor de productie van de bakjes moest namelijk een compleet nieuwe machine ontwikkeld en gebouwd worden. Bestaande machines voldeden niet, bleek uit de nodige testen. Want de film in de tray bevestigen is nogal ingewikkeld: die moet op de juiste manier en op de juiste plaats worden vastgemaakt. Klabbers zocht in verschillende landen in Europa en kwam uiteindelijk uit bij Klebo in Holten. ‘Toch mooi dat we zo samen de Nederlandse maakindustrie een beetje verder kunnen helpen’, zegt Klabbers.
Ultrasoon lassen
Bij Klebo is Johan Klein Leetink sinds 1993 directeur-eigenaar. Hij richt zich sinds 2010 op de nichemarkt van het ultrasoon – met hoogfrequente geluidstrillingen – lassen. Klabbers kwam met Klein Leetink in contact, doordat Klebo voor verschillende voedselproducenten al zogeheten paddingmachines bouwde. De traditionele vlees- en visbakjes worden gefabriceerd met met de Soak Pad Loader, machines die – met een capaciteit van 3.000 exemplaren per uur – de bakjes klaar maken voor gebruik.
Klein Leetink had het idee dat hij Klabbers wel kon helpen. En toen begon het grote ontwerpen, testen, doorontwikkelen en uitproberen. Of, zoals Klabbers het zegt: ‘Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost om van een eerste testmachine tot een daadwerkelijke productielijn te komen. Maar ik heb vanaf het begin veel vertrouwen in Klebo. We hebben het echt gezamenlijk gedaan. Belangrijk voordeel is dat de communicatielijnen kort zijn en we, indien nodig, heel snel konden schakelen. We hebben veel aan elkaar gehad.’
Op 24 april is een belangrijke mijlpaal bereikt: de eerste machine werd in Holten succesvol in productie genomen. Met een capaciteit van vijftien miljoen bakjes per jaar heeft de machine niet de productiecapaciteit van de Soak Pad Loader, zegt Klein Leetink. ‘Het is een lastig proces. Komt bij het lassen te veel warmte vrij dan blijft het bakje niet goed. Bovendien kost het tijd om film en bakje aan elkaar te bevestigen. We kunnen natuurlijk het aantal productielijnen uitbreiden. En we zijn aan het kijken of we de capaciteit per machine kunnen verhogen. Maar dan nog ga je niet naar snelheden als bij de Soak Pad Loader.’
Honderden miljoenen
Dit jaar verwacht Klein Leetink drie dubbele machines te bouwen. ‘Maar’, zeggen beide mannen, ‘het kan ook ineens heel hard gaan’. Klabbers: ‘Reken maar even mee. Alleen al in Nederland gebruiken de supermarkten honderden miljoenen van die bakjes per jaar. Zouden we maar één supermarktketen aan onze kant krijgen, dan nog heb je het over enorme hoeveelheden. En stel je eens voor dat ook supermarkten in het buitenland gaan meedoen. Ja, ik ben ervan overtuigd dat dit heel erg groot kan worden. Ook omdat de geluiden vanuit de retailmarkt steeds positief zijn. En voordeel is dat we nu met onze machine de echte producten kunnen laten zien.’
Volgens Klabbers heeft de BeeMagicTray nog een voordeel: er is inmiddels ook een composteerbare tray ontwikkeld, die gewoon in de gft-bak kan. ‘Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor supermarkten. De klant vraagt in toenemende mate om duurzame producten en oplossingen, helemaal de jongere klanten. Supermarkten die daarnaar luisteren, komen al vrij snel bij ons terecht.’
Concurrentie
De rol van Klebo zal veranderen als de BeeMagicTray een succes wordt, beaamt Klein Leetink. Het bedrijf wordt dan van een speciaalmachinebouwer een oem’er van ultrasone lasmachines. ‘We hebben met Dampack de deal dat wij hun bakjes maken. En op die bakjes zit patent. Ik ben dus niet bang voor concurrentie. Als het bakje aanslaat, kunnen wij daarin mee. De machines worden uit standaardmodules opgebouwd, helemaal door onszelf. Dat is vrij snel op te schalen. Ik denk dat we mensen moeten aannemen en opleiden. Er kunnen zo maar tien extra montagemedewerkers nodig zijn. Boven de vijftien die we hier nu hebben rondlopen.’