Ketenintegratie is een hot topic in de maakindustrie. Bedrijven gaan steeds nauwer samenwerken en verantwoordelijkheden – niet alleen voor de feitelijke levering, maar ook voor ontwikkeling en planning – verschuiven van oem’ers naar hun toeleveranciers. Bijgevolg wordt de informatie-uitwisseling tussen de partijen in de keten intensiever, maar van echte (digitale) integratie is op dit vlak vaak nog geen sprake. Dat merken wij in onze adviespraktijk, wanneer wij projecten uitvoeren voor procesverbetering of selectie van een ERP-softwarepakket. Meestal zijn wij het die dit onderwerp ter sprake brengen. In sommige gevallen heeft onze opdrachtgever het ooit wel met zijn partners besproken, maar kreeg toen weinig respons – een grote partij heeft vaak een it-afdeling en die wil er niet altijd energie insteken, een kleine partij heeft de kennis niet om het technisch te regelen.
In de keten gaan partners op een steeds hoger niveau informatie uitwisselen: naast orders, orderbevestigingen en facturen ook productontwerpen, forecasts, afroepschema’s, enzovoort. Dat doen ze echter vaak nog op een ‘ouderwetse’ manier. Nee, niet meer via de fax. Nu worden er pdf’s gemaakt van die informatie (‘digitaal geprint’) en die worden gemaild, waarna de ontvanger nog steeds de informatie weer moet intypen – dat kost veel tijd en is foutgevoelig. De hoeveelheid papier is teruggedrongen, van echte digitalisering van de communicatie is echter nog geen sprake. De informatie rechtstreeks vanuit het informatiesysteem van de ene ketenpartner met een standaardbericht overdagen naar een andere partner, is in de financiële sector gemeengoed, maar in de maakindustrie zie je het nog weinig. EDI (Electronic Data Interchange) is een redelijk zwaar middel, waarvoor aan beide zijden, bij zender en ontvanger, maatwerk is vereist.
Daarom is het Nederlandse initiatief van het Smart Connected Supplier Network zo interessant. In dit Smart Industry fieldlab worden standaardberichten ontwikkeld voor de uitwisseling tussen informatiesystemen zoals ERP en PLM, voor transactie- respectievelijk productinformatie. Op het moment dat de verschillende ERP- en PLM-softwarepakketten die standaarden aan boord hebben, is het veel gemakkelijker om digitaal te connecten.
In ERP-systemen verlopen heel veel acties nog via een print-knop; vroeger kon je dan bijvoorbeeld een lijst op papier printen, tegenwoordig kun je er ook mee ‘printen’ naar pdf of excel. Maar eigenlijk wil je een publiceer- of communiceer-knop, waarmee je informatie digitaal beschikbaar stelt voor derden. Het wordt tijd dat men het potentieel van digitale informatie-uitwisseling inziet: het kan de snelheid in de keten verhogen en fouten reduceren. Dat wordt alleen maar belangrijker nu het model-based werken opkomt. Bij model-based design bijvoorbeeld fungeert een 3D model als ‘single source of truth’, waar alle betrokken partijen hun eigen bijdrage aan leveren of de benodigde informatie uit putten. Niemand typt nog bestaande informatie over, iedereen is rechtstreeks op de bron aangesloten. Dan is echt sprake van digitale ketenintegratie.
Rob Geilleit, Partner IPL Advies