Vorig jaar besloten vier landen om fossiele brandstoffen om te zetten in hernieuwbare energie die op de Noordzee wordt geproduceerd. Nu, in 2023, sluiten nog vijf landen zich bij hen aan. Na een eerste editie in het Deense Esbjerg vorig jaar, organiseerde België de tweede bijeenkomst van landen rond de Noordzee rond hernieuwbare energie.
Naast het politieke gedeelte was er ook de mogelijkheid voor industriëlen om met elkaar en met de regeringsleiders van de negen landen in contact te komen om duidelijke afspraken te maken en ideeën met elkaar uit te wisselen. Jan De Nul Group en zes partners ondersteunden het evenement met raad en daad. De partners zijn: : Elia Transmission, Fluxys, Port Oostende, Agoria, DEME en Belgian Offshore Platform.
Julie De Nul, CEO van Jan De Nul Group: “Nu we te maken hebben met geopolitieke instabiliteit, heeft de offshore energiesector een stabiel investeringsklimaat op lange termijn nodig. We zijn pioniers en wereldleiders in onze sector, maar de Europese toeleveringsketen (onderdelen van windparken, installatieschepen, enz.) moet worden versterkt, zodat we een gegarandeerde levering van onderdelen tegen concurrerende prijzen hebben. Het is ook essentieel om een goed compensatiemechanisme voor offshore windparken te hebben dat zowel consumenten als de toeleveringsketen beschermt.”
De Noordzee als hernieuwbare energiehub voor Europa
Dit jaar voegen Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Luxemburg zich bij de oorspronkelijke groep van België, Denemarken, Duitsland en Nederland. Deze coalitie van landen heeft tot doel het proces van groene energietransitie te versnellen door betere samenwerking en innovatie en ook de leidende positie van Europa in de offshore-industrie te behouden.
In Oostende kwamen regeringsleiders, energieministers en de voorzitter van de Europese Commissie samen om belangrijke akkoorden te sluiten.
Europa’s offshore waardeketen ging in debat met politici
Jan De Nul Group ondersteunde samen met zes partners De North Sea Summit 2023 in Oostende en ontving in totaal 100 Europese topbedrijven uit de hele offshore energiewaardeketen. Investeerders en ontwikkelaars, fabrikanten, aannemers, leveranciers en netbeheerders gingen met elkaar en met politici in debat over de toekomst van offshore energie op de Noordzee.
Tijdens de besprekingen werd de nadruk gelegd op het concurrentievermogen met de wereldmarkt voor levering en productie, de noodzaak van nauwere Europese samenwerking, investeringen en innovaties in energie-infrastructuur en vooral de vereisten voor de versnelde ontwikkeling van offshore-energie.
Het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld bouwen
De hoogspanningsinfrastructuur van het eiland zal alle kabels van het windmolenpark van de Princess Elisabeth Zone bundelen, 3,5 GW aan door wind opgewekte elektrische energie ontvangen en transformeren voor transport naar het vasteland. Bovendien zal het ook dienen als energiehub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus-project) en Denemarken (TritonLink-project).
Tegen 2026 zal ‘s werelds eerste kunstmatige energie-eiland ontstaan op 45 km van de Belgische kust. Het Prinses Elisabeth Eiland zal een sleutelfactor zijn in de energietransitie van België en Europa, omdat het toegang zal geven tot enorme hoeveelheden hernieuwbare energie, waardoor miljoenen mensen minder afhankelijk zullen worden van fossiele brandstoffen. Als onderdeel van de joint venture TM EDISON zullen we onze krachten bundelen om het energie-eiland te bouwen voor transmissienetbeheerder Elia.