Innovatiecluster Drachten (ICD) omvat momenteel zestien bedrijven die zich bezighouden met de vijf grote uitdagingen voor de toekomst: 3D metal printing, remote sensoring & big data, robotics, visual intelligence en all-electric propulsion. De komende jaren wil het cluster uitbreiden naar zo’n 25 bedrijven. ‘Elk kwartaal één bedrijf erbij, gezien het potentieel moet dat haalbaar zijn. En uiteraard staat kwaliteit voorop’, aldus programmamanager ICD Joost Krebbekx, tevens senior managing consultant bij Berenschot.
Nieuwe leden worden verplicht deel te nemen aan banenbeurzen en rondleidingen te organiseren – overige activiteiten zijn facultatief. Wel monitort het ICD maandelijks het aantal uren dat een bedrijf aan het cluster besteedt – tussen de 300 en 600 uren per jaar, afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Tegenover deze verplichtingen staan ook een groot aantal voordelen, aldus Krebbekx: ‘Bedrijven komen terecht in een professionele omgeving, waar ze snel nieuwe kennis kunnen opdoen en collega-bedrijven om ondersteuning kunnen vragen. Ook profiteren ze van de activiteiten en faciliteiten binnen het cluster. Wij hebben bijvoorbeeld een 3D-printer aangeschaft, dat kunnen bedrijven doorgaans niet zelf.’ Naast de eigen activiteiten onderneemt het ICD ook serieuze R&D-projecten, ondersteund door klassieke subsidiestromen.
Het ICD besteedt veel aandacht aan het selectieproces, waarbij de lusten en lasten van deelname grondig met het kandidaat-bedrijf worden doorgesproken. ‘Bedrijven dienen zelfscheppend en internationaal te zijn, en hightech systemen te ontwerpen en te maken. Liefst zijn ze ook al met dingen bezig die bij onze agenda passen, zoals Ventura Systems, bouwer van innovatieve deuren voor tram, metro en bus, dat eind maart als lid is toegetreden. Dan is zo’n bedrijf makkelijk in het cluster te schuiven.’ Andere voorwaarde is dat bedrijven op maximaal één uur rijden van Drachten gevestigd zijn.
Als cluster de goede dingen doen, houdt bedrijven betrokken. ‘Het is belangrijk dat we als cluster vasthouden aan onze focus op hightech systemen. Als we daarbinnen activiteiten organiseren, is het al snel interessant voor de leden’, stelt Krebbekx. ‘In het verleden is er één keer een bedrijf vertrokken, dat bevond zich te ver van die focus vandaan. Op dat moment vervelend, maar achteraf niet erg.’ Ook bij toekomstige aspirant-leden houdt het ICD de focus scherp. ‘We zoeken bedrijven die in competenties complementair zijn aan de huidige leden, zodat ze elkaar in de eindmarkt niet in de weg zitten. Alleen dan kunnen bedrijven expertise delen en van elkaar profiteren.’