Imec onthult geheimen van chiptechnologie voor jong en oud

0

Onderzoekscentrum imec, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, wil het brede publiek warm maken voor de wereld van chiptechnologie. Naast een educatief aanbod voor het secundair onderwijs is er ook een vierdelige webreeks en het boek ‘Chips – hoe digitale technologie de wereld verandert’. Wie zelf een blik wil werpen achter de schermen van het ‘chiplabo van de wereld’, kan op de Dag van de Wetenschap (24/11) terecht bij imec in Leuven.

“Computerchips laten de wereld draaien, maar de technologie erachter blijft nog relatief onbekend terrein voor veel mensen”, zegt Tom Heirbaut van imec. In het kader van zijn veertigste verjaardag heeft het onderzoekscentrum educatieve content uitgewerkt die de volgende generatie probleemoplossers moet klaarstomen.
Inzoomen op chiptechnologie in de klas
Brightlab ontwikkelde een verdiepende e-learning voor het STEM-onderwijs. Wat is een chip? Hoe werken chips precies? Hoe worden ze gemaakt? Hoe kunnen we ze nog straffer en krachtiger maken in de toekomst? En welke toepassingen worden daardoor mogelijk? Al die vragen worden beantwoord in de e-learning.
In samenwerking met VRT en Brightlab lanceert imec binnenkort ook de EDUbox ‘innovatie’, waarbij leerlingen in een 2-tal lesuren kennismaken met de rol van chips in de technologische vooruitgang van onze maatschappij. Tegelijk worden ze uitgedaagd om daarover te reflecteren. Welke toepassingen moeten vanuit hun beleving voorrang krijgen? En wat zijn de noodzakelijke randvoorwaarden om technologie te ontwikkelen?
Webreeks met video’s en boek over chips
Daarnaast wil imec zich ook buiten de klasmuren richten, tot iedereen die wil begrijpen hoe chips werken en waarom ze zo belangrijk zijn geworden in ons leven. “Dat techbedrijven van over de hele wereld onderzoek komen doen bij imec in Leuven om chips nog krachtiger en energiezuiniger te maken, is bij veel mensen nog onbekend. Behalve onze chocolade behoort ook ons chiponderzoek tot de absolute wereldtop. Imec is het chiplabo van de wereld en daar mogen we fier op zijn”, legt Tom Heirbaut van imec uit.
In een vierdelige scrollytellingreeks (een online verhaal waar je door video, tekst en infografiek scrollt) worden achtereenvolgens het internationale aspect van de chipindustrie, het open innovatiemodel van imec, de cleanroom en toekomstige applicaties van chiptechnologie in ons dagelijkse leven behandeld.
In het boekje ‘Chips – – hoe digitale technologie de wereld verandert’, uitgegeven bij Academia press, beschrijven professor Jan Rabaey en wetenschapscommunicator Pieter Van Nuffel hoe chips uitgroeiden tot de bouwblokjes van onze digitale wereld: van de eerste ruimtereizen tot AI.
Dag van de Wetenschap met wetenschapsshow, audiogidstour, muurschildering en workshops
Op de Dag van de Wetenschap (24/11) zwaait imec de deuren in Leuven open voor het grote publiek met een brede waaier aan activiteiten en interactieve workshops voor jong en oud.
In de wetenschapsshow ‘Lang zullen ze leven’ van ERLNMYR ontdekt het publiek hoe chips onze gezondheid nu al helpen en hoe ze dat in de toekomst nog meer zullen doen. De toeschouwers bepalen mee hoe die toekomst er zal uitzien.
Voorts mag ook een bezoek aan de cleanroom, het kloppend hart van imec waar de krachtigste en energiezuinigste chips ter wereld ontwikkeld worden, niet ontbreken. Vooraleer je binnenwandelt, loop je langs een muurschildering die het verhaal van imec vertelt. Bijhorend zijn er audiotours, een op maat van kinderen én een voor volwassenen.
In workshops en demo’s stoomt Brightlab de chipuitvinders van morgen klaar en komen kinderen te weten welke rol het best bij hen past. Er is een aanbod voor jong en piepjong met een kneedbare chip (3+), een robotparcours (3+), een elektriciteitsbox (6+), een workshop over de chemie van chipproductie (8+), Minelabs: een wetenschapsgame (8+), een mechanische knikkercomputer (10+), een programmeerbare robot (10+), een AI-spel (10+) en een workshop over hoe je zelf een AI-systeem kan trainen (14+)
Met een VR-bril (6+) duiken kinderen zelf binnen in de microscopisch kleine wereld van een chip.
Het bezoek is gratis, maar een tijdslot reserveren is verplicht
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics