IJsbestendige boeien: veiliger en goedkoper

0

Rijkswaterstaat wil ook in de winter zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart op de hoofdvaarwegen en een goede markering is daarbij van groot belang. Daarom ontwikkelde Rijkswaterstaat ijsbestendige boeien die zomer én winter meegaan.

Op de vaarwegen liggen boeien om de scheepvaart op de juiste koers te houden. IJs op de vaarwegen vormt een probleem: het kan ervoor zorgen dat de boeien van hun plaats worden gedrukt. Ook kunnen de boeien onder het ijs terechtkomen, waardoor ze helemaal niet meer zichtbaar zijn. Bovendien veroorzaakt de kracht van het ijs voor veel schade aan de boeien. De verlichting gaat kapot en de belettering verdwijnt. Daarom ontwikkelden we speciale boeien die tegen de winter bestand zijn.

IJssparren

Als er een langdurige vorstperiode wordt verwacht, vervangen we op veel plekken in Nederland de zomerboeien voor deze pilaarvormige – veelal kunststof – boeien: ijssparren. Deze boeien zijn veel minder vatbaar voor beschadigingen. In extreme ijssituaties worden ze wel onder het ijs getrokken, maar na de dooi komen ze op dezelfde plek weer boven.

Voorheen waren deze ijssparren onverlicht, waardoor alleen dagvaart mogelijk was. De nieuwste ijsspar heeft een slim lichthoedje met een zonnecel, die zorgt voor duurzame verlichting en die niet kapot gaat door het ijs. Zelfs in de donkere wintermaanden laadt deze zich voldoende op om goed licht te geven. Door de belettering op een verdiept plaatje te drukken, blijft deze ook onder winterse omstandigheden heel.

Steeds meer boeien geschikt voor zomer én winter

Uiteindelijk willen we de Nederlandse hoofdvaarwegen voorzien van boeien die zomer én winter bruikbaar zijn. Boeien die in de winter ook verlichting geven en nauwelijks schade ondervinden van de kracht van het ijs. Na een succesvolle proef in 2014 hebben we vorig jaar op het IJsselmeer, het Markermeer en op de Waddenzee een deel van de boeien vervangen voor de winterbestendige ijssparren die het hele jaar kunnen blijven liggen.

Ook ijssparren in Zuid Holland en Zeeland

In 2016 vervangen we het overgebleven deel van de boeien op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook breiden we – zodra ijs wordt verwacht, anders in 2017 – de toepassing van winterbestendige boeien uit naar verschillende wateren in Zuid-Holland en Zeeland, zoals Noord Volkerak en de Oosterschelde.

Veiliger en goedkoper

Het steeds meer jaarrond toepassen van winterbestendige ijssparren levert Rijkswaterstaat een flinke kostenbesparing op, omdat minder uitgevaren hoeft te worden om te wisselen. Verlichte ijssparren dragen ook in de winter bij aan de zichtbaarheid en dus aan de veiligheid. Zo werkt Rijkswaterstaat aan efficiënte oplossingen voor de vaarweg in de winter: veiliger en goedkoper.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics