HYBRIT zet weer een stap naar fossielvrij staal door een project te starten om de mogelijkheden voor fossielvrije verwarming van de waterstof voor het reductieproces te ontwikkelen. De volgende stap is het vormen van een strategisch partnerschap voor de ontwikkeling van een elektrische verwarmingsoplossing voor fossielvrije waterstof, die moet worden gebruikt bij de reductie van ijzer of in het HYBRIT-proces.
SSAB, LK B en Vattenfall hebben samen HYBRIT geïnitieerd om een fossielvrije waardeketen voor de productie van ijzer en staal te ontwikkelen met behulp van fossielvrije elektriciteit en waterstof, waardoor de co2-uitstoot in de hele waardeketen wordt geminimaliseerd. De HYBRIT-technologie omvat het vervangen van het hoogovenproces, dat koolstof en cokes gebruikt om de zuurstof uit ijzererts te verwijderen, door een direct reductieproces waarbij we fossielvrije waterstof gebruiken die wordt geproduceerd uit water met behulp van elektriciteit uit fossielvrije energiebronnen.
Om ‘s werelds eerste fossielvrije reductie van ijzererts te creëren om sponge ijzer te geven, is een centrale stap voor de productie van fossielvrij ijzer en staal, onderzoek, ontwikkeling en samenwerking cruciaal. Een van de uitdagingen in het HYBRIT-proces is het vermogen om grote hoeveelheden waterstof voor te verwarmen. Door het gas te verwarmen met fossielvrije elektriciteit, kunnen eventuele emissies die het gevolg zouden zijn als u fossiele brandstoffen in de verwarming gebruikt, worden vermeden.
“Fossielvrije gasverwarming is een belangrijk onderdeel in onze baanbrekende technologische ontwikkeling naar een volledig fossielvrije waardeketen van mijn naar staal”, zegt Andreas Regnell, SVP Strategic Development bij Vattenfall en voorzitter van Hybrit Development AB.
De ontwikkeling maakt deel uit van het project van HYBRIT gericht op elektrische gasverwarming. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Kanthal en de eerste heater is ontwikkeld en wordt voorbereid voor tests in de proeffabriek van HYBRIT voor directe reductie met waterstof in Luleå. De heater zal in het bereik van 250 kW liggen en als het succesvol blijkt, zal een 1 MW-versie worden ontwikkeld. De ambitie is om een grootschalige verwarmingsoplossing te ontwikkelen die grote hoeveelheden waterstof kan verwarmen tot 1.000 °C (1.832 ° F). Het ontwikkelingsproject wordt ondersteund door het Zweedse energieagentschap.
“Het doel van het project is om een fossielvrije elektriciteitsverwarmer te ontwikkelen voor reductiegas, dit is een van de vele spannende stappen tussen alle ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de fossielvrije waardeketen. We kijken ook naar de mogelijkheden voor implementatie in grootschalige directe reductiefaciliteiten en bouwen tegelijkertijd veel kennis op over deze zaken”, zegt Eva Vitell, GM van Hybrit Development AB.
Naast het onderzoek en de ontwikkeling in de proeffabriek voor directe reductie, plant HYBRIT een demonstratiefabriek op industriële schaal. De demonstratiefabriek moet in 2026 in gebruik worden genomen om fossielvrij staal op de markt te brengen.
FACTS/HYBRIT initiatief
- SSAB, LKAB en Vattenfall, de drie eigenaren, lanceerden in 2016 het HYBRIT-initiatief. De proeffabriek voor de testproductie van sponsijzer is op 31 augustus 2020 in bedrijf genomen en op 24 maart 2021 is Gällivare gekozen voor de locatie van de geplande demonstratiefabriek voor de productie van fossielvrij sponsijzer op industriële schaal.
- In het kader van het HYBRIT-initiatief willen SSAB, LKAB en Vattenfall een volledig fossielvrije waardeketen creëren, met fossielvrije pellets, fossielvrije elektriciteit en waterstof.
- Met het HYBRIT-initiatief vindt technologische ontwikkeling plaats die gevestigde en commercieel beschikbare technologie uitdaagt. Het doel is in principe om de co2-uitstoot van het staalproductieproces te elimineren door alleen fossielvrije grondstoffen en fossielvrije energie te gebruiken in alle delen van de waardeketen. In plaats daarvan zal de uitstoot water zijn.
- HYBRIT Development AB is een onderzoeks- en technologieontwikkelingsbedrijf dat oplossingen zal bieden voor installaties. Technologische ontwikkeling vindt plaats in nauwe samenwerking met eigenarenbedrijven.
- Investeringen van ongeveer SEK 250 miljoen in een waterstofgas proefopslagfaciliteit omvatten twee jaar exploitatie en een testprogramma.
- Het initiatief heeft het potentieel om de co2-uitstoot in Zweden met 10% en in Finland met 7% te verminderen. De staalindustrie produceert momenteel 7% van de totale wereldwijde co2-uitstoot.
- Voor de productie van fossielvrij ijzer en staal met behulp van HYBRIT-technologie is ongeveer 15 TWh fossielvrije elektriciteit per jaar nodig op de huidige productieniveaus van SSAB. Eenmaal voltooid, vereist de conversie van de activiteiten van LKAB in totaal ongeveer 55 TWh per jaar (inclusief het grootste deel van de vereiste van SSAB). Dit vereist snellere en meer voorspelbare vergunningsprocessen om het Zweedse elektriciteitsnetwerk en de elektriciteitsproductie uit te breiden.