In het laatste kwartaal van 2019 groeide de Nederlandse economie opnieuw met 0,4%. Dat was wat beter dan verwacht en ook weer meer dan de gemiddelde groei in de eurozone.
Groei vooral te danken aan consumptie en investeringen
Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het vierde kwartaal – volgens voorlopige cijfers – met 0,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (k-o-k). Dat was eenzelfde stijging als in de voorgaande drie kwartalen van 2019. De groei in het vierde kwartaal was vrijwel geheel te danken aan de binnenlandse bestedingen. De buitenlandse handel droeg maar een beetje bij aan de groei. Voor heel 2019 kwam de groei uit op gemiddeld 1,7% (2,6% in 2018).
De binnenlandse bestedingen lieten een toename zien. De groei van de particuliere consumptie veerde weer op, na een mager derde kwartaal, terwijl ook de overheidsconsumptie verder toenam, alhoewel minder dan in de zomer. Ook de investeringen stegen fors, na de lichte krimp in de voorgaande periode. Die stijging was onder meer te danken aan de investeringen in transportmiddelen. In anticipatie op fiscale maatregelen die begin 2020 zouden ingaan, zijn de autoverkopen eind vorig jaar hard gestegen. De investeringen in woningen en de voorraden daarentegen lieten een flinke daling zien.
Kleine bijdrage van de netto-uitvoer aan de groei
De in- en uitvoer stegen verder (k-o-k). Wel groeiden beide minder dan in het derde kwartaal, maar de uitvoer steeg iets meer dan de invoer. Het gevolg was dat de netto-uitvoer (uitvoer minus invoer) licht bijdroeg aan de groei van het bbp, net als in het voorgaande kwartaal
Groei waarschijnlijk omlaag
Wij denken dat in het eerste kwartaal van dit jaar de groei lager zal zijn. We leiden dit af uit de verdere daling van diverse sentimentsindicatoren. Verder zullen de investeringen begin dit jaar terugvallen na de forse stijging eind 2019. Ook denken we dat het coronavirus de groei wat zal drukken. Maar omdat in de kwartalen daarna een inhaaleffect zal optreden, zal het effect van het coronavirus op de gemiddelde bbp-groei in 2020 heel beperkt zijn.