FSO Instruments en partners leveren satelliet, PAMI-1, in 2025 aan de Nederlandse strijdkrachten.

0

FSO Instruments en partners ontwikkelen en bouwen een satelliet voor de Nederlandse strijdkrachten. De satelliet zal in 2027 gelanceerd worden. De satelliet, PAMI-1, zal het verzamelen van inlichtingen voor Nederland ondersteunen door een soevereine mogelijkheid te bieden om de aarde vanuit de ruimte te monitoren. PAMI-1 zal ook lasersatellietcommunicatietechnologie demonstreren die een snelle en veilige overdracht van informatie mogelijk maakt, zowel naar een grondstation als naar andere satellieten.

Onder invloed van wereldwijde geopolitieke veranderingen heeft Nederland de noodzaak ingezien om zijn informatiepositie te versterken. Inlichtingen van satellieten zijn onmisbaar geworden om de strijdkrachten over de hele wereld van de benodigde informatie te voorzien. Inlichtingen uit de ruimte worden geleverd door camera’s en andere sensoren die de informatie kunnen verwerven, maar ook door de mogelijkheid om deze informatie op een snelle en veilige manier terug naar de aarde te sturen.

De Nederlandse strijdkrachten moeten doorgaan met het opbouwen van hun soevereine ruimtevaartcapaciteiten

De strijdkrachten van Nederland hebben vastgesteld dat ze hun eigen ruimtevaartcapaciteiten verder moeten ontwikkelen. Het Defensie Ruimtevaart Beveiligingscentrum, onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, leidt de uitvoering van de ruimtevaartstrategie voor Defensie. PAMI-1 is een belangrijke stap op weg naar de Nederlandse capaciteit om soevereine inlichtingen vanuit de ruimte te verzamelen. De capaciteit zal ook bijdragen aan de verdere versterking van internationale samenwerkingsverbanden binnen de NAVO, EU en anderen.

PAMI-1 wordt gebouwd door een Nederlands consortium, dat gebruik maakt van capaciteiten van wereldklasse.

Het consortium dat PAMI-1 gaat bouwen wordt geleid door FSO Instruments en Axient Systems. FSO Instruments, initiatiefnemer van het project, zal een leidende rol spelen in het PAMI Project Office, naast het leveren van de lasersatellietcommunicatietechnologie. Axient Systems, een in Delft gevestigde volle dochteronderneming van Astrion, een Amerikaanse defensieaannemer met 6000 werknemers, draagt haar schat aan ervaring in ruimtevaartprojecten bij door de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de missie-integratie.

De satelliet wordt volledig in Nederland gebouwd. Een belangrijk lid van het consortium is contractfabrikant VDL ETG die de satelliet zal bouwen. Dit wordt een in de ruimte beproefd Saturn ESPA-grande satellietplatform van Blue Canyon Technologies, Raytheon‘s fabrikant van kleine satellieten en leverancier van missiediensten. De payload voor aardobservatie zal worden ontwikkeld en geleverd door cosine, een leider in de ontwikkeling van optische remote sensing payloads gevestigd in Nederland. Het project wordt verder ondersteund door het Nederlandse ecosysteem voor ruimtevaart en hightech van wereldklasse, dat onderzoeksinstituten TNO en NLR en een reeks grotere en kleinere bedrijven omvat. Het consortium combineert de wereldleidende positie die Nederland heeft op het gebied van high-tech productie van halfgeleiders met de even geavanceerde expertise op het gebied van ruimtevaarttechnologie die ook in Nederland beschikbaar is.

Link magazine oktober/november 2024. Thema: Data delen in de keten, cybersecurity en beveiliging. Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Will Crowcombe, Managing Director van FSO Instruments, zegt: “We zijn erg blij met de mogelijkheid om nauw samen te werken met de Nederlandse strijdkrachten en onze ecosysteempartners om de ruimtebeveiligingsbehoeften van Nederland te ondersteunen met het Nederlandse hightech ecosysteem. Dit is een van de beste manieren die we kunnen bedenken om onze dual-use technologie onder de aandacht te brengen en de Nederlandse productiemogelijkheden voor de industriële ruimtevaart verder te ontwikkelen.”

Jay Kovacs, Managing Director van Axient Systems en Sr. Vice President voor internationale en commerciële programma’s voor Astrion, voegde daaraan toe: “We zijn er trots op dat we onze ervaring met missie-integratie kunnen inzetten voor de PAMI-1 missie en Nederland. PAMI-1 zal helpen bij het opzetten van een soevereine ruimtecapaciteit voor het Nederlandse Space Security Centre en we zijn verheugd om samen met FSO Instruments en onze andere consortiumleden dit doel te realiseren.”

De 1-daagse masterclass vindt opnieuw plaats donderdag 7 november 2024. Aanmelden en informatie.

PAMI-1 wordt in de eerste helft van 2027 gelanceerd als de eerste satelliet in een serie.

De ruimtevaartambities van Nederland op de langere termijn, zowel voor militaire als civiele toepassingen, reiken verder dan een enkele missie. Om aan toekomstige eisen te voldoen, bijvoorbeeld om meer gegevens te verzamelen en een betere dekking te bieden, zullen meerdere satellieten nodig zijn waarvoor de consortiumpartners zullen investeren in de bijbehorende productiecapaciteit. Als zodanig zal het PAMI-programma de ontwikkeling van de Nederlandse productie-infrastructuur voor ruimtemiddelen ondersteunen.

PAMI-1 wordt gefinancierd door industriële participatie van Raytheon en andere overheidsbronnen.

FSO Instruments en consortiumpartners hebben de kick-off van het project in korte tijd kunnen realiseren. Dit is mogelijk gemaakt door Raytheon, die het project ondersteunt met Industrial Participation-financiering, en door steun van de Nederlandse ministeries van Defensie en Economische Zaken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics