Vanmiddag wordt in München, in bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een Memorandum of Understanding getekend tussen de CEO’s van Fraunhofer – Reimund Neugebauer – en TNO – Paul de Kom – over onderzoeksamenwerking op gebied van standaardisatie van interfaces (Industrial Data Space), processen en architecturen om Industrie 4.0/Smart Industry mogelijk te maken. Want een industrie kan pas echt slim worden als alles gemakkelijk aan alles verbonden kan worden en dat vergt een internationale en veilige communicatiestandaard. De ondertekening maakt onderdeel uit van programma van het bezoek van het koninklijk paar aan Beieren, vandaag en morgen.
TNO en Fraunhofer zijn beide actief om bestaande industriële systemen verder te digitaliseren door ze te koppelen met slimme ICT en dataverwerking. Dat geldt voor de werkvloer, tussen fabrieken en voor de nieuwe zogenoemde smart producten en diensten zoals logistieke ketens waar enkelstuks productie tegen de prijs van massaproductie wordt gerealiseerd en internet-of-things technieken voor het onderhoud van productieapparatuur of het monitoren van de gezondheid van koeien.
De samenwerking tussen Fraunhofer en TNO richt zich met name op het internationaal en op een veilige manier standaardiseren van de processen, architecturen en interfaces op het gebied van de 4e industriële revolutie. ‘Juist omdat de Nederlandse en de Duitse industrie zo verweven zijn en vaak dezelfde Duitse apparatuur en software gebruiken, is standaardisatie van het grootste belang voor het slagen van Smart Industry / Industrie 4.0’, aldus Paul de Krom bij de ondertekening. Beide organisaties zijn nu lid van onder meer de Industrial Data Space Association en werken samen in het Europese Horizon 2020-programma aan voorstellen met als doel de ontwikkelde oplossingen in beide landen verder uit te rollen. Het gaat daarbij om onderzoek onder andere op het gebied van logistiek waarvoor TNO gaat samenwerken met het Fraunhofer Instituut in Dortmund. TNO is de eerste niet-Duitse organisatie die lid is geworden van de IDSA.
De nu gestarte samenwerking zal niet beperkt blijven tot TNO en Fraunhofer, maar zal de komende tijd worden uitgebreid met soortgelijke Research and Technologie Organisations (RTO) van andere Europese landen. Uitgangspunt zijn daarbij de afspraken over standaardisatie die de afgelopen jaren zijn gemaakt in de Duitse industrie waaraan zich inmiddels ook de grote Duitse industriële ondernemingen hebben gecommitteerd.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vandaag en morgen een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Het koninklijk paar gaat naar de steden München, Neurenberg en Erlangen en bezoekt daar onder andere Siemens en BMW . Minister Ploumen van Buitenlandse Handel begeleidt gelijktijdig een handelsmissie naar de Duitse deelstaat. Ongeveer honderd bedrijven reizen mee.
Beieren is een van de meest welvarende deelstaten van Duitsland. Samen met Baden-Württemberg is het de motor van de Duitse economie. Belangrijke sectoren zijn er de auto-industrie, de high-tech en de medische industrie. Consul-generaal Peter Vermeij in München is blij met de handelsmissie naar zijn deelstaat. Volgens hem liggen er in Zuid-Duitsland nog veel kansen voor Nederlandse bedrijven. ‘De blik van Beieren is nog erg naar het zuiden gericht, naar landen in hetzelfde spraakgebied, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Daar voelt men zich thuis en is er veel te vinden. Verhoudingsgewijs heeft Nederland hier nog weinig voet aan de grond. Dat is bijvoorbeeld in Noordrijn-Westfalen heel anders.’