Bedrijven die hun duurzaamheidsprestaties willen verbeteren, denken vaak niet primair aan verlichting als middel om hun doel te realiseren. Toch kan dit een behoorlijk verschil maken, zeker in de chemische industrie. Met het TPPL-project op Chemelot bewijzen de deelnemende partijen dat het mogelijk is het energieverbruik met tenminste 80% te verlagen door de inzet van intelligente ledverlichting bij fabrieken. Daarmee daalt niet alleen de CO2 footprint, maar kunnen we ook een einde maken aan de lichtvervuiling boven de site en een kostenbesparing realiseren.
Facts & Figures
– Op de gehele Chemelot site hangen 30.000 lichtarmaturen. Momenteel zijn 3.000 armaturen vervangen door de slimme ledlampen. Binnen een jaar zijn dit er 17.000 bij de huidige pilotplants (5 bedrijven, 22 fabrieken).
– Het terugbrengen van lichtvervuiling is belangrijkste motivatie van asset owners om in te stappen.
– Het huidig energieverbruik ter waarde van bijna half miljoen euro, wordt met dit project verlaagd naar 150.000 euro. Bij doorontwikkeling (volledige toepassing van intelligente schakeling) naar 50.000 euro
Slimme led primeur voor chemische industrie
Het TPPL-project omvat unieke innovaties voor de (chemische) industrie op het gebied van intelligente ledverlichting, een draadloos lokaal netwerk en een IoTplatform (Internet of Things) voor monitoring en servicing. Daarmee is het een primeur in het rendabel toepassen van draadloos regelbare ledverlichting op grote schaal in de industrie. Wat de TPPL (Tubular Professional Performance Lighting) led-armaturen vooral onderscheidend maakt, is dat ze draadloos informatie doorgeven over hun conditie en reageren op veranderende omstandigheden in de omgeving.
Sterrenhemel weer zichtbaar boven Chemelot site
Het initiatief kwam van PSPL en Dietal (ledarmaturen). Zij vonden een gewillig oor bij Sitech Services en besloten samen een open innovatietraject te starten met een aantal bedrijven op Chemelot: Arlanxeo, AnQore, Borealis, DSM Engineering Plastics, Fibrant en OCI Nitrogen. Medeontwikkelaars waren Luminext (besturingsplatform), Chess Wise (lokaal netwerk), Van den Pol (installatietechniek) en LEDsEnable (financiering).
Vanuit pilot opschalen naar 17.000 lampen
In 2016 startte het TPPL-projectteam met een pilot bij twee fabrieken en inmiddels zijn ruim 3.000 ledlampen geïnstalleerd. De pilots toonden aan dat de berekende besparingen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Fabrieksmedewerkers in de pilotfabrieken waren direct enthousiast over de nieuwe verlichting, die het daglicht benadert. De lichtkwaliteit draagt bij aan meer veiligheid en een prettige werksfeer. Voor de zomer van 2018 gaan alle fabrieken van de deelnemende bedrijven over op de nieuwe verlichting. In totaal worden circa 17.000 lampen vervangen.
Duurzaamheid als speerpunt, lichtvervuiling een halt toeroepen
Dankzij de automatische ‘twilight’-regeling en het draadloos bedienbare dim- en regelschema kan de fabrieksverlichting geminimaliseerd worden, waardoor de sterrenhemel boven Chemelot weer zichtbaar wordt. Naast het terugdringen van lichtvervuiling, kan met het doven van de verlichting een energiebesparing van 80% tot meer dan 90% gehaald worden. Bovendien gaan de volledig recyclebare ledlampen 20 tot 25 jaar mee. De verminderde hoeveelheid afval en reductie van de energieconsumptie vormen winst voor het milieu.
Op meerdere fronten besparen, met verhoogde veiligheid
Er is gekozen voor een complete light-as-a-service oplossing, waarbij door middel van een operational leaseconcept de bedrijven volledig ontzorgd worden op het gebied van verlichting als het gaat om financiering, installatie en onderhoud. De deelnemende Chemelotbedrijven besparen hiermee ruim 20% op hun totale verlichtingskosten. De energiekosten dalen met meer dan 80%. Vanwege de lange levensduur gaan ook de onderhoudskosten fors omlaag en nemen de veiligheidsrisico’s van het vervangen van de lampen af.