FACC sluit zich aan bij internationaal consortium om onderzoek te doen naar lichtgewicht constructie van de toekomst.

0

De luchtvaart staat voor grote veranderingen, die vragen om nieuwe materialen die zowel zeer veerkrachtig als duurzaam zijn. Door zich aan te sluiten bij het internationale consortium van TPRC, heeft FACC een belangrijke stap gezet om zijn rol als een van ‘s werelds toonaangevende luchtvaartgroepen verder te versterken.

Copyright: TPRC – Gijs van Ouwerkerk

In samenwerking met vooraanstaande internationale technologiebedrijven doet FACC onderzoek naar de verdere ontwikkeling van nieuwe materialen, zoals thermoplastische composieten. Deze zijn bijzonder aantrekkelijk voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, omdat ze niet alleen volledig recyclebaar zijn, maar ook zeer licht van gewicht. Grote internationale luchtvaartbedrijven, waaronder Boeing, Spirit AeroSystems, Collins Aerospace, GKN Aerospace en recentelijk FACC, bundelen daarom hun krachten in het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC). In het onderzoekscentrum in Enschede wordt onderzoek gedaan naar mogelijke verdere ontwikkelingen en toepassingen van deze kansrijke materialen.

Robert Machtlinger, CEO van FACC AG

Talrijke toepassingsgebieden

“De korte productietijd van componenten is voor ons van bijzonder belang, legt Robert Machtlinger, CEO van FACC AG, uit. Hierdoor kunnen de kosten worden verlaagd en het energieverbruik van de processen worden verminderd, wat een belangrijk concurrentievoordeel oplevert, met name op het dynamische gebied van Urban Air Mobility. Mogelijke oplossingen variëren van stuurvlakken tot cabinecomponenten.

Rene Adam. Foto FACC – Gortana

“Sterkte, taaiheid, lager gewicht, verwerkbaarheid, recycleerbaarheid en kosteneffectiviteit: de eisen die worden gesteld aan materialen voor de constructie van vliegtuigen en drones zijn extreem hoog”, benadrukt René Adam, Directeur Onderzoek en Technologie bij FACC. “De materialen die momenteel samen met internationale partners worden onderzocht, bieden wat dat betreft een enorm potentieel. Fabricage van thermoplastische composiet onderdelen is nu één van de kernelementen geworden van materiaal- en procesonderzoek in de lucht- en ruimtevaartsector”, vult Adam aan.

Sebastiaan Wijskamp, Technisch Directeur van TPRC: “We zijn erg blij dat FACC zich bij ons consortium heeft aangesloten. De ambities van FACC met betrekking tot het gebruik van thermoplastische composieten sluiten naadloos aan bij de R&D roadmap van TPRC. Onze fundamentele kennis en ervaring zullen zeker het verdere gebruik van thermoplastische technologieën bij FACC versnellen, terwijl wij op onze beurt enorm profiteren van het leiderschap en de sturing van FACC als industriële partner met een duidelijke visie voor de commerciële toepassing van thermoplastische composieten.”

Sebastiaan Wijskamp. Copyright: TPRC

FACC is een wereldwijd toonaangevend lucht- en ruimtevaartbedrijf op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van lucht- en ruimtevaarttechnologieën en geavanceerde lichtgewicht systemen voor vliegtuigen. FACC is een van de belangrijkste spelers op de wereldmarkt voor vliegtuigonderdelen. Het Oostenrijkse hightechbedrijf is al meer dan 30 jaar vooraanstaand op het gebied van ontwikkeling en productie van componenten en systemen uit composietmaterialen. FACC realiseert langetermijnrelaties met zijn klanten, beschikt over een sterk toeleveringsnetwerk en profiteert van een grondige in-house engineeringexpertise. FACC is genoteerd aan de beurs van Wenen en maakt deel uit van het Fortune-500-concern AVIC.

Link magazine editie februari 2022 thema Supply-security, dealen met het (volgende) opzweepeffect. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC) is een onderzoekscentrum voor thermoplastische composieten waar experts samenwerken aan het vergroten van kennis van materialen, hun gedrag, productontwerp en verwerkingstechnologieën. Het hoofddoel van TPRC is om een grootschalig gebruik van thermoplastische composieten mogelijk te maken door gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling. Door alle factoren in de waardeketen bijeen te brengen in het consortium, kan het TPRC de technologische belemmeringen die een grootschalige toepassing van thermoplastisch composiet in de weg staan, doeltreffend opsporen, analyseren en wegnemen. De betrokkenheid van de waardeketen als geheel versnelt innovatie. Het TPRC gelooft in thermoplastische composieten als materiaal voor lichtgewicht fabricage in grote volumes.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics