In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door fysiek zware taken. Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en wearable exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging. Het door de EU gefinancierde SOPHIA-project, waaraan de Universiteit Twente deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en zachte exoskeletons ontwikkelen.
Veilige hybride werkplek
Veel tillen, buigen of bepaalde repetitieve handelingen leiden tot fysieke ongemakken die werken geen pretje maken. SOPHIA beoogt het ontwerp, de integratie en de evaluatie van innovatieve robotica-toepassingen die dat verhelpen. Het uiteindelijke doel is een veilige hybride werkplek te creëren voor mens en robot. Daarbij bieden de onderzoekers een antwoord op twee belangrijke uitdagingen: zorgen voor gezondere werkplekken met minder absenteïsme en productievere bedrijven en dus een sterkere economie.
SOPHIA staat voor ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf verschillende partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer. De Universiteit Twente is één van de partners in het project, waaraan ook het in Enschede gevestigde bedrijf Hankamp Gears deelneemt.
Onderzoekers verbonden aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab en het Wearable Robotics Lab van de Biomechanical Engineering-vakgroep van de Faculteit Engineering Technology leveren een bijdrage door het ontwikkelen van ‘zachte’ exoskeletons en digitale human twins (zoals een digitale replica van het lichaam van de arbeidskracht). Zo kunnen medewerkers straks worden uitgerust met een zacht en lichtgewicht exoskelet dat ze kunnen aansturen op een natuurlijke manier. Het project moet laten zien dat het mogelijk is een dergelijke technologie in een reguliere werkomgeving in te zetten en helpt in het verminderen van spier- en gewrichtsklachten.
SOPHIA
De andere elf partners van het SOPHIA-project zijn: IIT – Istituto Italiano di Tecnologia (coördinator SOPHIA), Università di Pisa en INAIL – Istituto Nazionale per l’Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro (Italië), Université de Montpellier (Frankrijk),Vrije Universiteit Brussel (België), BAuA – Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, IMK Automotive GmbH en DIN – Deutsches Institut für Normung (Duitsland), evenals bedrijven als Volkswagen Sachsen (Duitsland), HIDRIA (Slovenië) en Hankamp Gears (Nederland), waar de onderzoekers de verschillende oplossingen die binnen SOPHIA ontwikkeld worden uitgebreid zullen kunnen testen. Het project heeft een financiële bijdrage van 6,5 miljoen euro ontvangen uit het Horizon 2020 programma (H2020-ICT-2019-2/ 2019-2023).