Finland zal € 100 miljoen investeren in verschillende stadia in een nieuwe en duurzame Nederlandse energietechnologie die het mogelijk maakt om olie te produceren uit verschillende afvalmaterialen, waaronder houtafval. Deze technologie is ontwikkeld door een succesvolle spin-off van de Universiteit Twente en wordt gebruikt om afvalzaagsel van zagerijen om te zetten in brandstof.
De initiële investering van 25 miljoen euro zal worden gebruikt voor de aanschaf van een enkele productiefaciliteit, maar de klant is voornemens nog eens drie van dergelijke faciliteiten te kopen, waardoor de totale order op 100 miljoen euro komt. Opvallend aan de bestelling is dat de componenten van de prefab-faciliteiten eerst in Nederland worden gebouwd en vervolgens op locatie in Finland worden geassembleerd. De bouw van een faciliteit in Finland genereert 100 voltijdbanen in Nederland.
Het project wordt geïmplementeerd door het kantoor van TechnipFMC in Zoetermeer, een bedrijf dat genoteerd is aan de NYSE-beurs in New York en de effectenbeurs in Parijs. De technologie is oorspronkelijk ontwikkeld aan de Universiteit Twente en de commerciële productiefaciliteiten worden geleverd door de firma BTG-BTL uit Enschede. De firma Zeton, eveneens gevestigd in Enschede, is verantwoordelijk voor de productie van de kerneenheid van de productiefaciliteit.
CO2-reductie
De pyrolysetechnologie van BTG-BTL werd gedeeltelijk ook ontwikkeld met financiële steun van het Topsectorprogramma van het Ministerie van Economische Zaken en wordt momenteel met succes toegepast in de Empyro-productiefaciliteit in Hengelo, waar houtafval wordt gebruikt voor de productie van olie. om energie te leveren voor de FrieslandCampina-productiefabriek in Borculo. De op deze manier geproduceerde olie vervangt tien miljoen m³ aardgas per jaar dat anders nodig zou zijn, wat overeenkomt met een CO2-reductie van 24.000 ton per jaar, met andere woorden de jaarlijkse CO2-productie van ongeveer 8000 Nederlandse huishoudens.
Het bedrijf in Finland, dat wordt beheerd door Green Fuel Nordic Oy, zal 20 miljoen liter olie per jaar produceren dat zal worden gebruikt voor verschillende productiefaciliteiten in Finland en Nederland. De pyrolyse-installatie bevindt zich naast een zagerij in Lieksa, ongeveer zes uur met de auto ten noorden van Helsinki. Het afvalzaagsel van de zagerij dient als grondstof voor de olieproductie en de daardoor vrijkomende stoom wordt duurzaam gebruikt voor de interne fabrieksprocessen. De pyrolysefabriek zal naar verwachting in 2020 worden geopend.
Olie in een paar seconden
De technologie die wordt gebruikt door BTG-BTL produceert ruwe olie duurzaam van natuurlijke afvalstoffen via pyrolyse. Bij pyrolyse worden grondstoffen zoals zaagsel of gemaaid gras verwarmd tot ongeveer 500 ° C in afwezigheid van zuurstof, wat resulteert in de vorming van ruwe bio-olie. In de natuur duurt het proces zelfs miljoenen jaren, maar deze technologie versnelt het proces, zodat het maar een paar seconden duurt.
De op deze manier geproduceerde olie kan op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om aardgas of stookolie in industriële toepassingen te vervangen, maar het kan ook verder worden verwerkt om als brandstof voor auto’s, vliegtuigen en schepen te dienen. Omdat het hele productieproces gebaseerd is op het gebruik van afvalstoffen als grondstof, hoeven er geen extra bomen te worden gekapt en hoeven er geen extra landbouwgrond te worden gebruikt om de grondstoffen te produceren.
Niet-fossiel, non-food
‘We kunnen eerlijk zeggen dat we het hebben over’ niet-fossiele non-food ‘olie’, legt Gerhard Muggen, managing director van BTG-BTL, uit. ‘Onze olie is een uitstekend alternatief voor fossiele brandstoffen en vereist geen exploitatie van landbouwgrond of bossen. Het is echt een duurzame vorm van energie. Het contract met Green Fuel Nordic Oy is een belangrijke stap in de internationale uitrol van onze technologie en bewijst dat klanten geloven in het potentieel van pyrolyse als een bron van hernieuwbare brandstof. We zijn erg blij dat een land als Finland, dat toonaangevend is op het gebied van duurzaamheid, ervoor heeft gekozen onze Nederlandse technologie te gebruiken. ‘
Muggen verwacht dat de vraag naar pyrolyseolie snel zal groeien. ‘De afgelopen jaren hebben verschillende soorten geavanceerde biobrandstoffen met elkaar in de markt gediscussieerd. Pyrolyse-olie heeft zichzelf bewezen als een van de meest concurrerende en aantrekkelijke opties. Ik verwacht dat andere bestellingen binnenkort uit andere landen zullen volgen en ik denk dat ook grote oliemaatschappijen erbij betrokken zullen raken. ‘
Meer banen
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft het volgende te zeggen. ‘Dit contract laat zien dat energietransitie heel veel banen kan opleveren voor mensen in Lieksa en in Enschede. Deze overeenkomst is ook een belangrijke stap op weg naar een duurzamere raffinagesector. We moedigen bedrijven aan om het aandeel duurzame grondstoffen dat wordt gebruikt in hun energieverbruik te verhogen. Dat is ook de reden waarom het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) BioBased Economy, dat deel uitmaakt van de Topsector Energie, betrokken is bij de ontwikkeling en realisatie van deze technologie. De samenwerking tussen TechnipFMC, BTG-BTL en Green Fuel Nordic Oy zal de ontwikkeling en uitbreiding van deze veelbelovende technologie op internationale schaal versnellen. ‘
Timo Saarelainen, CEO van Green Fuel Nordic, is trots op het opstarten van het pyrolyseproject in Lieksa. ‘Ik ben ervan overtuigd dat pyrolyse een zeer belangrijke rol zal spelen in de bio-gebaseerde transitie van de economie, en deze productiefaciliteit is daarvan het bewijs. Het is de eerste van een reeks investeringen in toekomstige faciliteiten. ‘