Duitsland en Nederland willen de basis leggen voor een Europese clouddienst die tegenwicht kan bieden aan de (Amerikaanse) cloudreuzen als Amazon, Microsoft en Google. Daartoe lanceerde de Duitse overheid eind oktober het platform GAIA-X, met als doel reeds eind dit jaar de eerste aanbieders en industriële gebruikers van de data-infrastructuur van dienst te kunnen zijn. Een digitaal eco-systeem dat moet garanderen dat de Europese partij die innoveert ook de partij is die daarvan de economische vruchten plukt, om zo de concurrentiepositie van Europese ondernemingen te versterken. De Nederlandse overheid zet zich nu in om de plannen voor de platform zo snel mogelijk te concretiseren. Daartoe werd er op 15 januari in de Nederlandse ambassade in Berlijn een Duits-Nederlandse workshop georganiseerd met als thema ‘Strengthening European Digital Competitiveness in Industry’.
De Duitse benadering voor het veilig datadelen in de industrie en de Nederlandse aanpak om bottom-up te komen tot concrete toepassingen zijn zeer complementair en bieden mogelijkheden tot intensieve samenwerking, aldus de tekst van de uitnodiging. De uitkomsten van de meeting moeten meer duidelijkheid geven over de contouren van intensievere Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van technologie en innovatie en vormt de opmaat naar het staatsbezoek van Koning Willem Alexander aan Duitsland van 2 tot en met 4 juni.
Europees platform
Peter van Harten, van het Nederlandse Smart Industry-platform, een van de organisatoren van de workshop, gaf eerder in Link aan het jammer te vinden dat GAIA-X vooralsnog vooral een Duitse feestje was. ‘En het is nog allemaal behoorlijk theoretisch. Hoe industriële bedrijven hier gebruik van zouden kunnen gaan maken is nog niet helder.’ Vandaar de workshop in Berlijn. Inleiders zijn onder meer Focco Vijselaar, directeur generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en zijn Duitse evenknie, Marco-Alexander Breit, tevens projectleider GAIA-X. Voorts geven Douwe Lycklama van de Dutch Data Sharing Coalition en Lars Nagel van de International Data Spaces Association een gezamenlijke pitch, net als Peter van Harten en Stephan Hamm van Smart Factory Kaiserslautern. Daarna zullen de deelnemers zich opdelen over vier subwerkgroepen – data sharing (incl. GAIA-X), industrie, energie en mobiliteit – om te komen tot concrete onderwerpen van wederzijds belang en voorstellen hoe daaraan samen te werken.
In hun voordrachten hebben zowel Vijselaar als Breit laten weten dat hun landen graag met elkaar de samenwerking aangaan om te komen tot het veiliger delen van data waarvoor GAIA-X gezien wordt als een geschikte ‘set-up’. Breit gaf daarbij aan dat het platform wel een Europees platform moet worden en dat Nederland, na Duitsland en Frankrijk, het derde land is dat in de ontwikkeling ervan nadrukkelijk zal participeren. Voorts is tijdens de meeting met verhalen uit de Nederlandse praktijk het Duitse bezoek duidelijk geworden dat er in Nederland al heel veel activiteiten zijn ontplooid om het delen van data te beveiligen, onder andere binnen het Smart Industry-fieldlab Smart Connected Supplier Network. En dat het dus zaak is dat voor de implementatie de samenwerking tussen beide landen op dit vlak versterkt wordt, aldus Peter van Harten. Die daarbij onderstreept dat er, om van visie tot implementatie te komen, er nog heel veel te doen is.
De bijeenkomst werd, behalve door Smart Industry, georganiseerd door de International Data Spaces Association, de Dutch Data Sharing Coalition en de Nederlandse ambassade in Berlijn.