Koninklijke DSM, een wereldwijd opererend concern op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaam leven, gaat samenwerken met CEAD, een leverancier van 3D-printapparatuur gericht op grootschalige, highly filled polymers-printing. Samen zullen de twee bedrijven technologieën en materialen van FGF (Fused Granulate Fabrication) verkennen voor nieuwe toepassingen in gereedschappen en onderdelen voor eindgebruik.
Samen zullen DSM en CEAD hun ervaring in 3D-printtechnologie en -materialen combineren voor het doen van onderzoek naar innovatieve toepassingen voor tooling en eindgebruiksonderdelen voor de automobiel-, scheepvaart- en infrastructuurindustrieën. De bedoeling is nieuwe materialen te creëren, de CEAD-printer te updaten en de processen van beide bedrijven te verbeteren. De samenwerking is een voorbeeld van de voortdurende toewijding van DSM om een ??wereldwijd ecosysteem voor 3D-afdrukken te creëren. Volgens het bedrijf zal een dergelijk ecosysteem de groei van de additive manufacturing-industrie mogelijk maken.
DSM zal in eerste instantie een CEAD-robotprinter aanschaffen, voor R & D-doeleinden en vanaf september openstellen voor commerciële projecten via een servicepartner. Het systeem is voorzien van het nieuwe extrudeersysteem van CEAD en is geplaatst op een 6-assige robotarm van Comau en met besturingssoftware van Siemens. De machine is ook uitgerust met een freescentrum en een scaneenheid voor het nabewerken van de onderdelen direct op de machine.
Met deze apparatuur kunnen CEAD en DSM materiaalprofielen maken die zijn geoptimaliseerd voor FGF-afdrukken. Door materiaal-, proces- en machine-knowhow toe te voegen, gelooft DSM dat het het volledige potentieel van de FGF-afdruktechnologie zal ontsluiten, waardoor de materiaal- en productieopties voor klanten zullen toenemen. De samenwerking opent ook de deur naar geavanceerde processen zoals het toevoegen van continuous fiber in combinatie met highly filled polymers, om toepassingen te creëren die zonder deze technologie niet mogelijk zouden zijn.
“Door ons aanbod uit te breiden naar FGF-materialen, geeft DSM fabrikanten over de hele wereld maximale flexibiliteit bij het kiezen van het materiaal en de technologie die het best bij hun gewenste toepassing past”, licht Patrick Duis, Segment Leader Transportation bij DSM Additive Manufacturing, toe. “FGF-technologie stelt ons in staat om highly filled polymers te gebruiken die de thermische, mechanische behoeften en de prestaties van onze toepassing verhogen en ons daardoor dichter bij de kwaliteit van spuitgiet-onderdelen brengen.”
“De relatie tussen de 3D-printtechnologie en de materialen die in het proces worden gebruikt, is cruciaal. Door deze samenwerking met DSM en hun kennis van de materialen kunnen we de technologie ten volle benutten “, aldus Maarten Logtenberg, CEO van CEAD.