Demcon groeit doordat we technologische oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke problemen. We ontwerpen en maken producten waar vraag naar komt van over de hele wereld. Keerzijde van ons succes is dat we verzeild kunnen raken in de politieke actualiteit en zelfs geopolitieke spanningen. Het begon in coronatijd, toen de minister ons vroeg om met spoed 500 beademingsapparaten voor de intensive care te leveren. Het was een hectische tijd, maar van de geopolitieke discussies – over de bron van het virus en de verdeling van vaccins – hadden wij geen last. Onlangs heeft de Nederlandse overheid deze apparaten aan Oekraïne geleverd.
Maar er zijn ook situaties waarin de geopolitiek misschien wel negatieve invloed op ons heeft. Neem ASML, dat klem zit tussen de VS en China. Zijn nieuwste machines mogen ze niet meer leveren aan China. Want onze eigen regering volgt de lijn van de VS door voor die machines een exportverbod naar China in te stellen. Dat spanningsveld zou impact kunnen gaan hebben op onze business.
Defense & security is een heel ander verhaal. De geopolitieke situatie – denk aan Oekraïne, Midden-Oosten en China-Taiwan – heeft Europa de ogen geopend. Er moet veel meer worden geïnvesteerd in de veiligheid van onze samenleving en dus in de eigen defensie. Demcon kan defensieorganisaties helpen bij de modernisering van hun technologische basis en het intelligenter maken van hun missies. Lange tijd stond werken voor defensie bij mij niet op de radar. De ideeën daarover zijn echter ook binnen Demcon aan het schuiven, uiteraard binnen de grenzen van ons integriteitsbeleid.
Voor industriële systemen is de geopolitieke vraag of de reshoring doorzet: komt er meer industriële productie uit (voormalige) lagelonenlanden in Oost-Europa en Zuidoost-Azië terug naar Noordwest-Europa? En kunnen wij daar automatiseringsoplossingen voor leveren? In duurzame procestechnologie richten we ons nu nog vooral op de Europese markt. Maar de milieueisen worden hier strenger, waardoor multinationals soms uitwijken naar landen elders. Moeten we hen volgen om ook buiten Europa aan vergroening van de productie te werken? En kunnen we sowieso daar niet meer impact maken, ondanks het soms ongunstige politieke klimaat, omdat er veel meer milieuwinst valt te behalen? Dit is niet ons huidige beleid, dus hier moeten we nog besluiten over nemen.
Kortom, willen we zoveel mogelijk positieve impact maken, dan kunnen we grote delen van de wereld niet negeren. Wel moeten we de geopolitieke ontwikkelingen goed in de gaten houden. Niet afwachten, maar waar nodig anticiperen en vooral niet naïef zijn.
Dennis Schipper ceo van Demcon.