Het hechten van de buikwand na een operatie is een tijdrovende en kritische klus. Op de conventionele manier – met naaldvoerder, pincet en hechtdraad – heeft de chirurg er letterlijk en figuurlijk de handen vol aan. Hoe sneller en preciezer er kan worden gehecht, hoe beter het resultaat en dat vertaalt zich voor de patiënt in een betere kwaliteit van leven na de ingreep. Mellon Medical bedacht een instrument om met één hand snel en precies te kunnen hechten. Contact met technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon resulteerde in een samenwerking voor de verdere ontwikkeling van het Switch suturing device en de aansluitende productie. Nu neemt Demcon ook deel aan een nieuwe investeringsronde, die Mellon Medical het kapitaal verschaft om met de Switch de medische markt op te gaan. “Wereldwijd staan chirurgen ervoor open om zich deze techniek eigen te maken.”
Slimmer hechten voor betere kwaliteit van leven
Het sluiten van de buikwand vergt opperste concentratie van de chirurg, die net een zware operatie heeft uitgevoerd. Het hanteren van naaldvoerder en pincet, waarmee een halfronde naald wordt overgezet, vergt de nodige handvaardigheid met inzet van beide handen. Op deze manier kan de chirurg zogeheten ‘big bites’ zetten, hechtingen met een onderlinge afstand van een centimeter. Uit onderzoek onder leiding van het Erasmus MC, gepubliceerd in medisch-wetenschappelijk toptijdschrift The Lancet, is gebleken dat ‘fijner’ hechten, met ‘small bites’ op vijf tot zeven millimeter van elkaar, een beter resultaat oplevert. Dat levert minder complicaties op; zo wordt het aantal littekenbreuken gehalveerd. Daardoor neemt het aantal benodigde hersteloperaties drastisch af en kan alleen al in de VS naar schatting twee miljard dollar per jaar aan zorgkosten worden bespaard.
Precisie en kwaliteit
Op de conventionele manier zijn ‘small bites’ echter lastig te zetten. Mellon Medical bedacht een oplossing, het Switch suturing device. Dit instrument heeft twee bekjes die de chirurg naar elkaar toe kan bewegen om met één hand automatisch een rechte naald van het ene naar het andere bekje over te zetten. De chirurg heeft zijn tweede hand vrij om het te hechten weefsel te presenteren. Dat komt de precisie en dus de kwaliteit van de hechting ten goede. Bovendien kan de chirurg op deze manier twee keer zo snel hechten. De eerste ervaringen waren al zeer positief, verklaart prof. dr. Hans Jeekel, emeritus-hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC en co-auteur van het Lancet-artikel uit 2015. “Bij het Erasmus MC hebben zeer ervaren chirurgen dit instrument op patiënten getest voor het sluiten van de buikwand. Hun ervaringen met dit gebruiksvriendelijke instrument, ook al was het nog in de prototypefase, wezen uit dat het kan bijdragen aan een eenvoudige en precieze toepassing van de ‘small bites’-techniek. Wij vinden het van het grootste belang dat chirurgen over de hele wereld zich deze techniek eigen gaan maken.”
Expert review
Nadat Mellon het eerste ontwerp had uitgewerkt, werd Demcon in 2019 ingeschakeld voor een expert review: is het ontwerp robuust, wat moet er veranderen voor toepassing in de algemene chirurgie (nadat eerst toepassing in de vaatchirurgie was gezocht), en is de Switch goed te produceren? Een belangrijke vraag was ook welke indicatietechniek zeker kan stellen dat de hechtingen inderdaad op vijf tot zeven millimeter van elkaar worden geplaatst. De uitkomst van de expert review en het contact tussen Mellon en Demcon bevielen zo goed dat de partners besloten tot verdere samenwerking voor uitontwikkeling van het instrument en aansluitende productie. “Onze keuze viel op Demcon omdat ze brede ervaring hebben met de ontwikkeling van medische producten”, verklaart Mellon-CEO Jan Benschop. “Daarvoor hebben ze – in Nederland – alles in huis: ontwikkeling, productie en kwaliteitsbewaking.” Voor de productie beschikt Demcon production over de benodigde assemblagefaciliteiten en beheerst Demcon metal injection moulding de geschikte techniek (metaalspuitgieten) voor het maken van precisie-onderdelen van de Switch.
Commitment
Ter bezegeling van het wederzijdse commitment neemt Demcon deel aan de nieuwe financieringsronde van vier miljoen euro. Die ronde heeft Mellon deze maand afgesloten met de huidige aandeelhouders; dat zijn Thuja Capital, ontwikkelingsmaatschappijen Oost NL en BOM, en RvO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Dankzij de nieuwe investering kan Mellon de Switch op de medische markt introduceren. De wereldwijde markt voor hechtdraad en hechtinstrumenten wordt geschat op drie miljard dollar per jaar. “Ons instrument kan de invoering van de ‘small bites’-techniek voor het hechten versnellen”, verwacht Benschop. “Dat kan zorgen voor een sterke verbetering van de kwaliteit van leven voor de patiënt en bijdragen aan de terugdringing van zorgkosten.”
Samenwerking
De samenwerking met Mellon past in Demcon’s visie op maatschappelijke verantwoordelijkheid, verklaart Jemy Pauwels, director investment van Demcon. “Wij ontwikkelen technologie die oplossingen kan bieden voor maatschappelijke problemen. Uit gesprekken met chirurgen hebben wij de bevestiging gekregen dat dit nieuwe instrument inspeelt op de wens van de medische wereld. Ze kunnen er veel makkelijker en sneller hechtingen mee plaatsen. Het verhoogt het welzijn van de patiënt en de efficiency voor chirurg, die met het instrument één hand kan vrijspelen. Daardoor kan hij meer gecontroleerd zelf de ingreep verrichten en is hij minder afhankelijk van OK-assistenten. In onze expert review hebben we goed verkend wat onze ontwikkelaars nog moeten doen om tot een marktrijp product te komen. Ook hebben we onderzocht wat onze productie kan betekenen en wat een realistische kostprijs is. Wij investeren nu in Mellon omdat we vertrouwen hebben in de potentie van het product en de technologie en in de kwaliteit van het management. Daarom presenteren wij ons graag als engineering en manufacturing partner.”