Demcon: In de cockpit voor ontwikkeling van onbemande systemen

0

High-end technologieleverancier DEMCON heeft een business unit voor unmanned systems opgezet. Het doel is bedrijven en overheden helpen hun activiteiten te verbeteren door gebruik te maken van onbemande platformen. In deze jonge markt gaat de business unit een industrialisatie slag maken in het ontwikkelen, testen en produceren van onbemande platformen. De combinatie van de brede competenties van de DEMCON groep op het gebied van robotica, computer vision en dataverwerking samen met nieuwe expertises op het gebied van ‘unmanned’ navigatie, besturing en platform design maakt de business unit een duurzame ontwikkelpartner. “Wij willen onze klanten ontzorgen met complete oplossingen die voldoen aan de standaarden en normen in hun markt en daarvoor maakt het niet uit of de oplossing moet kunnen vliegen, rijden, kruipen of varen”, zegt Fedor Ester, die verantwoordelijk is voor de nieuwe business unit. Fedor was eerder VP van het Delftse Aerialtronics.

DEMCON stapt in de opkomende ‘unmanned’ markt

In de onbemande platformen markt wemelt het van de start-ups en kleinschalige initiatieven voor drones en rijdende robots. De benodigde techniek hiervoor is zeer complex omdat er veel factoren, componenten en verschillende expertises samenkomen in een onbemand platform. DEMCON unmanned systems onderscheidt zich door de combinatie van het eigen specialisme in onbemande systemen met de veelzijdige en multidisciplinaire support van de DEMCON groep om ook echt de totaal oplossing te kunnen bieden. De nieuwe business unit beschikt over een divers team van luchtvaart engineers, industrieel ontwerpers, prototype, test & quality engineers en ervaren, gecertificeerde R&D drone piloten. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van de brede expertise en competenties van de DEMCON groep, op gebied van software, hardware en embedded capaciteit – van systeemarchitectuur en mechatronisch ontwerp tot certificering en serieproductie. Bovendien kan het internationaal opererende DEMCON buitenlandse ambities in dit domein ondersteunen.

Ontwikkelpartner

DEMCON unmanned systems gaat fungeren als ontwikkelpartner voor industriële onbemande platformen op basis van autonome besturing, robotica en real-time dataverwerking, verklaart Fedor Ester. “Ons doel is bedrijven en overheden helpen om hun processen en operaties te verbeteren door gebruik te maken van onbemande platformen. Om een totaal oplossing te kunnen bieden behoren vliegende, rijdende, kruipende en varende platformen of een combinatie hiervan tot de oplossingsrichting. Door het brede profiel van DEMCON hoeven we ons niet te beperken tot één type platform en kijken we naar alle mogelijke oplossingen voor de klant. Industriële toepassingen liggen onder meer in, inspectie & onderhoud, publieke veiligheid & beveiliging en proces automatisering. Gebruikersgemak en functionaliteit staan centraal bij de ontwikkeling van industrieel hoogwaardige, betaalbare oplossingen. We richten ons op complexe omgevingen waar medewerkers en robots samenwerken, of waar robots werknemers kunnen vervangen voor gevaarlijke, arbeidsintensieve of routine-taken.”

Innovatiediensten

DEMCON unmanned systems biedt klanten diverse project- en productontwikkelingsmogelijkheden, met een breed scala aan innovatiediensten, van concept- en haalbaarheidsstudie tot rapid prototyping en industriële productie volgens bestaande standaarden zoals CE, ISO en IP-ratingen. De business unit opereert vanuit de onlangs in gebruik genomen Delftse vestiging van DEMCON op het universiteiten complex van de TU Delft. Daar is het kantoor ingericht voor prototyping en in de directe omgeving kunnen testen met onbemande systemen worden uitgevoerd. Voor grootschaliger testen zijn Vliegveld Valkenburg, bij Leiden, en Space53, het innovatiecluster voor onbemande systemen op de voormalige vliegbasis Twenthe, beschikbaar.

Technologie ontwikkeling

De markt voor industriële onbemande systemen is veelbelovend maar nog niet gestandaardiseerd. “Wij willen vooroplopen als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid van onbemande platformen en werken daarin samen met overheden en kennisinstellingen”, verklaart Fedor Ester. Naast de project- en product ontwikkeling voor klanten hanteert DEMCON unmanned systems ook een roadmap voor eigen technologie ontwikkeling. “Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een universeel besturingssystemen voor de mobiele onbemande platformen”. Rijdende, vliegende of varende platformen hebben vergelijkbare behoeftes met betrekking tot besturing, navigatie en dataverwerking. Door de input van verschillende sensoren te koppelen aan navigatie, controle, processing power en de output naar actuatoren, zoals motoren, creëren we een robot “brein”. Dit maakt het mogelijk om complexe processen in real-time uit te voeren voor diverse Artifical Intelligence functionaliteiten zoals computer vision.

Kwaliteit

Uiteindelijk gaat het hier om kwalitatief hoogwaardige mechatronische systemen en de ontwikkeling daarvan is een kolfje naar de hand van de DEMCON-engineers. De nadruk ligt onder meer op de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de navigatie, positionering en besturing. Verdere aandachtspunten zijn de functionaliteit en robuustheid van het design en de dataverwerking, aan boord of in de cloud. Ester: “In de markt ligt de focus al sterk op het software deel van een oplossing. Echter, is de hardware ontwikkeling nog steeds belangrijk, want die heeft veel invloed op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de activiteiten die het onbemande systeem moet gaan uitvoeren om de data te vergaren voor de software oplossingen”. Zowel de kwaliteit van het onbemande systeem als de benodigde data oplossing neemt DEMCON unmanned systems voor zijn rekening.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics