De wetenschap en het hoger onderwijs van Nederland staan al lange tijd aan de wereldtop. Toch is er ook werk aan de winkel. Het onderzoek Balans van de wetenschap 2018 laat zien dat de toekomstbestendigheid en maatschappelijke waarde van de Nederlandse wetenschap aandacht verdienen. Zo kan meer samenwerking tussen disciplines de benodigde impact mogelijk maken en is er wetenschap nodig die anticipeert op signalen uit de samenleving. Hoe organiseren we dat?
Bezoek een van de drie debatten
Hoe zorgen we dat wetenschap bijdraagt aan de uitdagingen waar de samenleving nu en straks voor staat? Daarover organiseert het Rathenau Instituut drie debatten, in samenwerking met de Onderwijsraad en AWTI. Elke avond staat een maatschappelijke uitdaging centraal die samenleving, politiek én wetenschap samen moeten aangaan.
1. Wat waterveiligheid ons kan leren over missie-gedreven wetenschap
Missie-gedreven wetenschap is onmisbaar voor Nederland. Hoe werkt dit eigenlijk? De case: onze ‘droge voeten’, de bescherming tegen water. Wat kunnen sectoren met heel andere missies hiervan leren? Ga met o.a. ingenieurs, overheid en waterschappen op zoek naar antwoorden.
Maandag 9 september 19:00 – 21:00
Prodentfabriek, Oude Fabrieksstraat 20, Amersfoort
Meer info en aanmelden
2. Lessen uit de kringlooplandbouw over wetenschap met impact.
Hoe kan wetenschap het verschil maken? De case: de agrofood-sector. Kunnen we de impact die wetenschap had op de ontwikkeling van onze voedselproductie toepassen in andere sectoren? Met o.a. wetenschappers, boeren en innovatie-deskundigen.
Maandag 30 september 19:00 – 21:00 uur
World Food Centre, Nieuwe Kazernelaan 2-D42, Ede.
3. Op naar een gezonde balans tussen onderwijs en onderzoek.
Hoe komen we in het hoger onderwijs tot een balans die recht doet onderzoek én onderwijs? Medewerkers van de universiteiten, de universitair medische centra en hogescholen delen hun ervaringen. Praat mee over manieren waarop onderwijs, onderzoek en praktijk elkaar kunnen versterken.
Maandag 28 oktober, 19:00 – 21:00 uur
Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht