Concurreren met Azië draait om data en software

0

Concurrentie is van alle tijden, maar de laatste decennia hebben veel producenten vooral te maken met concurrentie uit Azië. Daar wordt met aanzienlijk meer mensen tegen een lagere prijs aan een product gewerkt. Hoe concurreer je daarmee als Nederlands bedrijf? Lenze ziet een aantal belangrijke trends die dat mogelijk maken.

Lenze deelt actuele trends met klanten

Om goed te kunnen concurreren met vooral Aziatische bedrijven, moeten Nederlandse ondernemers vooral leren om meer te doen met minder mensen. Daarom kijkt Lenze onder de noemer ‘Project 2030’ naar trends in de markt die Nederlandse machinebouwers kunnen helpen. Wat Lenze betreft, ligt de sleutel in data en software, vertelt Eric van den Broek, managing director EMEA West bij Lenze.

Als voorbeeld neemt hij de productie van een koekje voor in een plastic verpakking. ‘Dat koekje moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals afmetingen, gewicht, kleur en smaak. Die informatie is heel kritiek in het proces en daar kun je iets mee.’ Aan de hand van software en data kunnen machines namelijk extreem nauwkeurig worden afgesteld, zodat het productieproces zo ver mogelijk wordt geoptimaliseerd. ‘Stel, je maakt tien koekjes per seconde en je kunt per koekje één gram besparen zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dan kun je een gigantische besparing realiseren’, legt Van den Broek uit.

‘Daar moet het over gaan. Niet wat je moet besparen, maar met welke informatie en data je processen in jouw machines kunt verbeteren. Alleen zo kun je je als Nederlandse machinebouwer onderscheiden.’ In het geval van het koekje wordt bijvoorbeeld bespaard op ingrediënten, maar door machines goed af te stellen, kan ook energie worden bespaard.

Voorspellend vermogen

Een ander belangrijk punt voor producenten is time-to-market. Machines moeten dus niet stil komen te staan. Voor machinebouwers betekent dit dat goed onderhoud essentieel is. Maar door het tekort aan personeel kan het lastig zijn om op dit gebied te concurreren. ‘Waar wij één engineer hebben, hebben Chinese bedrijven er bijvoorbeeld duizend’, zegt Van den Broek. Die ene engineer in Nederland moet dus zo worden ingezet, dat hij of zij net zo efficiënt is als die duizend in China.

Voorspellend vermogen kan daar enorm bij helpen. Machines van Lenze verzamelen namelijk allerlei data over zichzelf. Op basis daarvan kunnen afwijkingen worden gedetecteerd. ‘Zo’n systeem kan aan de hand daarvan een bericht sturen naar de machinebouwer: let op, over drie maanden moet je dit onderdeel vervangen.’ Daardoor hoeven engineers minder vaak alle machines af om te zien in hoeverre onderdelen versleten zijn, maar kunnen ze specifiek worden ingezet waar nodig. Bovendien wordt door tijdig onderhoud voorkomen dat machines kapotgaan en de productie stil komt te liggen.

‘Je kunt ook inloggen op het internet en op een kaart zien waar jouw machines zich bevinden. Zo zie je welke assets je waar hebt staan, hoe die draaien en hoeveel events er zijn geweest. Je kunt zelfs zien wat de overall equipment effectiveness van een machine is.’ Dergelijke informatie stelt machinebouwers ook in staat te analyseren waarom een machine minder goed presteert. Op basis daarvan kan dan weer actie worden ondernomen. ‘Als je beschikt over dit soort voorspellend vermogen, kun je met minder mensen meer doen.’

Criminele algoritmes

Minstens zo belangrijk is beveiliging, stelt Lenze. ‘Er zijn heel veel machines die niet aan het internet hangen en waar een vrij oude versie van een besturingssysteem op draait. Op het moment dat je die wel aan het internet hangt, dan wordt dat snel door criminelen opgemerkt. Die draaien daar gewoon algoritmes voor, om de machines te vinden. Een crimineel komt dan dus direct in de machine.’

Volgens Van den Broek hebben veel bedrijven dat risico niet direct op hun netvlies. Gevaarlijk, aangezien zaken als remote inloggen – waar internet voor nodig is – steeds vaker worden gebruikt. ‘Ook dat is dus een van de belangrijke topics.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics