De Truiense producent van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain komt volledig in handen van de Chinese groep Yinyi. De deal is – onder bepaalde voorwaarden – afgerond voor één miljard euro. De verkoop is niet enkel van groot belang voor Punch Powertrain, maar zeker ook voor LRM dat een meerwaarde van naar schatting 230 miljoen euro boekt. Groot nieuws voor Limburg dus.
De deal werd afgelopen weekend in grote lijnen beklonken, maar het was wachten op de afronding tot deze dinsdagmiddag. De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv is de grootste aandeelhouder met 32% van Punch, het met awards overladen en sterk groeiend bedrijf. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM (26,5%) en het durfkapitaalfonds Capricorn (10,4%) zorgden tot vandaag voor de Vlaamse verankering. Het Chinese fonds ‘New Horizon Capital’ verwierf drie jaar geleden ook 30% van de aandelen.
Deze partijen verkopen nu alle aandelen van Punch Powertrain aan de Chinese groep Yinyi, onder de aanname dat Punch Powertrain dit jaar nog een omzet haalt van 500 miljoen euro en een bedrijfswinst (ebitda) van minstens 100 miljoen euro. De deal moet ook nog groen licht krijgen van een aantal financiële en concurrentie-waakhonden.
Conglomeraat
Yinyi is een conglomeraat van bedrijven dat vooral actief is in mijnbouw en vastgoed, en druk bezig is met de uitbouw van een derde pijler rond automotive. Zo is Yinyi al een wereldspeler in aluminium velgen en kocht de groep recent nog een Amerikaans bedrijf actief in airbagtechnologie. De overname van Punch Powertrain kadert in dat plan. Punch Powertrain is bovendien al erg actief in China en heeft er een eigen vestiging. “Een uitstekende partner voor ons”, reageert CEO Cor van Otterloo van Punch Powertrain. “Ik heb afgelopen weekend lang gesproken met de voorzitter en oprichter Xiong van Yinyi. Hij wil vooral dat we met dezelfde managementploeg dezelfde koers aanhouden. Hij wil zelfs dat we onze investeringsplannen voor volgend jaar dit jaar al uitvoeren.”
Dat de nieuwe aandeelhouder een Chinese groep is, deert van Otterloo niet. “Wij mogen ons ding blijven doen. Voor de 600 medewerkers van Punch hier in Sint-Truiden verandert er ook niets. We blijven ook extra mensen aanwerven om onze groei te schragen. Ik moet wel onze financiële aandeelhouders van dit moment van harte danken, LRM in het bijzonder. CEO Stijn Bijnens van LRM is altijd in ons blijven geloven, ook toen het veel minder goed ging.”
Limburg
Voor Limburg en LRM is de verkoop zeer belangrijk nieuws. De meerwaarde die LRM boekt op de verkoop is niet bekendgemaakt, maar insiders spreken over 230 miljoen euro. Dat betekent dat de Limburgse investeringsmaatschappij haar kapitaal quasi verdubbelt. En dat opent vanzelfsprekend grote perspectieven voor nieuwe initiatieven in Limburg. Bij de oprichting destijds van de Limburgse Investeringsmaatschappij (LIM), de voorganger van LRM, kreeg de investeringsmaatschappij een kapitaal van 10 miljard Belgische frank mee, omgerekend 250 miljoen euro. Dat was de ‘overschot’ van de enveloppe bestemd voor de sluiting van de Limburgse mijnen.