Bristol Myers Squibb (BMS) is begonnen met de bouw van zijn CAR T-celtherapieproductiecentrum in het Leiden Bio Science Park (LBSP). Leiden wordt de eerste Europese celtherapiefaciliteit van het biofarmaceutische bedrijf, en daarmee de vijfde wereldwijd. Eind 2024 verwacht BMS operationeel te zijn, waarmee het de productie van zijn celtherapieën dichter bij de Europese patiënt brengt. Daarbij zal de nieuwe productiefaciliteit naar verwachting zorgen voor ten minste 500 banen.
Besparen waardevolle tijd patiënten
CAR T-celtherapie is een immunotherapie die witte bloedcellen van een patiënt bewerkt zodat zij kankercellen herkennen en aanvallen. Arjen Schippers, Senior Director en Program Head bij BMS Leiden, spreekt over een belangrijke ontwikkeling. “Dit is onze eerste celtherapiefaciliteit in Europa, waardoor we deze innovatieve celtherapie dichter bij de Europese patiënten kunnen brengen. Daardoor kunnen we de doorlooptijd beperken en winnen we kostbare tijd voor patiënten in Europa met agressieve bloedkankers.”
Innovatieve kankerbehandeling op maat
De Europese faciliteit zal beschikken over de nieuwste technologieën en productieapparatuur. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van celtherapie met meerdere producten, en zal Europese kankerpatiënten voorzien van gepersonaliseerde medicatiebehandelingen, waarbij hun eigen cellen zullen wordt gebruikt om kanker te bestrijden.
Het nieuwe Europese productiecentrum is gunstig gelegen nabij Schiphol, Amsterdam en Rotterdam. “Dit sluit naadloos aan bij de behoeften van BMS om een wereldwijd groeiend productienetwerk voor celtherapie te verwezenlijken,” legt Snehal Patel, Vice President, Global Head of Cell Therapy Manufacturing bij Bristol Myers Squibb, uit. “Door ons netwerk internationaal steeds verder uit te breiden kunnen we wereldwijd patiënten beter bedienen. Niet alleen met CAR T-celtherapie, maar uiteindelijk ook met andere wetenschappelijke innovatieve therapieën voor kanker.”
500 extra banen in Leiden
Het LBSP is de grootste lifesciencesregio in Nederland en beschikt over een internationale community voor innovatie en samenwerking en beschikt over een aantrekkelijke pool van toptalent.
“We zijn er trots op dat BMS het LBSP heeft gekozen als Europese uitvalsbasis voor zijn geavanceerde CAR T productiefaciliteit,” zegt Ida Haisma, directeur van Leiden Bio Science Park. “CAR T is een belangrijke technologie voor de bestrijding van ernstige ziekten zoals kanker en past perfect binnen het profiel van het LBSP. De faciliteit is een nieuwe bouwsteen in het uitgebreide celtherapienetwerk van het LBSP en zal ook de positie van Nederland op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde verder versterken.”
BMS verwacht eind 2024 het Europese centrum operationeel te hebben en talent uit heel Europa te hebben aangetrokken om ten minste 500 nieuwe banen in te vullen.