Blockchains voorkomen voedselvergiftiging en kinderarbeid

0

Op dit moment wordt vooral veel geïnvesteerd in blockchaintechnologie in de financiële wereld. In het supply chain management en de logistiek van (industriële) bedrijven liggen wellicht nog veel meer kansen. Dit omdat het om een keten van transacties gaat, aldus Paul Bessems en Walter Bril in hun nieuwe boek ‘Blockchain organiseren voor managers’. Zeker in ketens waarin de behoefte om ‘onzekerheid’ te reduceren groot is, zoals in de foodketen die veel belang heeft bij het veiliger maken van voedsel. Walmart bijvoorbeeld zet daarom blockchaintechnologie in voor het tracken en tracen van varkensvlees uit China. Met die technologie zijn de identiteit en de processen van een groot aantal partijen –slachterijen, vervoerders, producenten, inspecteurs en expediteurs – beter te monitoren. Omdat supply chains in deze industrie lang en complex zijn neemt de kans op fraude of voedselonveiligheid toe. Omdat een basis van blockchaintechnologie ‘inputreferentie’ is, is snel te achterhalen wie in de keten de veroorzaker is van voedselvergiftiging. Tracking en tracing is al een relatief oud begrip in deze wereld, maar kan nu ‘nieuwe elan’ krijgen doordat deze technologie tegen minimale kosten maximale zekerheid geeft over de status van een proces of de herkomst van een product, aldus Bessems en Bril. Om bijvoorbeeld in een kledingketen te achterhalen of textiel gemaakt wordt met kinderarbeid in onveilige fabrieken in Bangladesh.
Het boek gaat dieper in op hoe deze disruptieve technologie kan worden ingebed in een fundamenteel nieuw organisatiemodel (Weconomics), als alternatief voor ‘het bedrijf’ als superieure organisatievorm. Immers alles wat een organisatie met blockchaintechnologie nodig heeft zijn mens, middel en de verbindingen daartussen. Terwijl organisaties zonder die technologie veel geld moeten investeren om transacties betrouwbaar te maken, waardoor ook nog ‘ns de complexiteit toeneemt en de onzekerheid weer vergroot wordt (trustparadox). Of de implementatie van blockchaintechnologie zal slagen hangt niet zozeer af van deze technologie maar van het gebruikte managementmodel én het durven loslaten van bestaande instituties (transactienormen en -regels) en het streven naar volledige werkgelegenheid, in casu het volledig benutten van de productiecapaciteit, aldus de auteurs.
Paul Bessems en Walter Bril zijn beide werkzaam bij Weconet Blockchain Technologies, een spinoff van de Weconomics Foundation. Het boek wordt uitgegeven door Mijnmanagementboek.

Meer over het toepassen van blockchaintechnologie in de industriële omgeving in de komende uitgave van Link Magazine die op 15 december verschijnt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics