Biosensor-competitie SensUs 2020 gaat 28 augustus digitaal

0

Coronavirusrestricties hebben invloed gehad op tal van evenementen die van oudsher op de TU/e-campus plaatsvinden. Een van die evenementen is SensUs – de jaarlijkse studentencompetitie die zich richt op de ontwikkeling van innovatieve en gepersonaliseerde biosensoren. Desalniettemin is het SensUs 2020 organisatieteam de uitdaging aangegaan: de wedstrijd van dit jaar is zo aangepast dat deze volledig online zal plaatsvinden. 15 studententeams uit de hele wereld zullen op vrijdag 28 augustus vanaf 13.00 uur deelnemen aan de eerste volledig digitale editie van SensUs.

15 studententeams uit de hele wereld zullen hun biosensor-ontwerpen presenteren voor het monitoren van epilepsie-medicatie.

Het ziet ernaar uit dat de gezondheidszorg in de toekomst sterk gepersonaliseerd zal worden, waarbij individuen in staat zullen zijn om vanuit hun eigen huis de belangrijkste biometrische gegevens te monitoren via biosensorapparatuur. De SensUs-wedstrijd, die voor het eerst werd gehouden in 2016, heeft als doel de ontwikkelingen op het gebied van biosensoren voor gepersonaliseerde gezondheidszorg te versnellen. Dit gebeurt door studententeams uit te nodigen om deel te nemen aan een vriendschappelijke en competitieve wedstrijd. Dit jaar nemen 15 multidisciplinaire studententeams uit Noord-Amerika, Azië, Afrika en Europa deel en kun je de hele wedstrijd online bekijken op digital.sensus.org!

Biomarker en medische conditie

Elk jaar moeten de teams van SensUs een biosensor ontwerpen om een biomarker te meten die in verband staat met een medische aandoening. Dit jaar moeten de teams een biosensor ontwerpen om de aanwezigheid van valproaat in vloeistof-monsters te controleren. Valproaat is een medicijn dat gebruikt kan worden om de neurologische aandoening epilepsie te behandelen. Een belangrijk punt van zorg bij het toedienen van valproaat is dat de hoeveelheid die nodig is verschilt van patiënt tot patiënt. Als de dosis te hoog is, dan kan een patiënt vermoeid raken, een gebrek aan coördinatie vertonen of last hebben van duizeligheid. Als de dosis echter te laag is, dan zal de behandeling niet effectief zijn. Een speciale biosensor zou van onschatbare waarde zijn voor epilepsiepatiënten, omdat deze hen in staat zou stellen hun medicatie zelf te reguleren. Doordat de medicatie zo aan hun persoonlijke behoeften voldoet zou dit hen helpen in de dagelijkse behandeling van de aandoening.

Sensoren voor epilepsieworkshop

Voorafgaand aan het SensUs 2020-evenement vindt op woensdag 26 augustus een online workshop plaats onder de titel ‘Sensoren voor epilepsie‘ (schrijf je hier in). De workshop wordt mede georganiseerd door Prof. Dr. Menno Prins, de oprichter van SensUs, en Prof. dr Marian Majoie van Kempenhaeghe Maastricht UMC+, het expertisecentrum op het gebied van complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurocognitieve aandoeningen. Majoie speelde een belangrijke rol in de organisatie van de sprekersgroep voor de workshop. Zij onderkent het nut van initiatieven als SensUs. “We zijn op zoek naar technologieën en medische benaderingen om de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie te verbeteren,” zegt Majoie. “Om dit te bereiken, moeten we in contact komen met experts op multidisciplinaire gebieden in de Brainpoort regio, en verder weg. SensUs is een fantastische competitie die deze experts uit Nederland en de rest van de wereld samenbrengt. Dit kan belangrijke ontwikkelingen alleen maar versnellen.”

Link magazine juni/juli 2020, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: uitgever@linkmagazine.nl

Testen zijn vervangen door concept- en vertaalevaluatie

Op een traditioneel on-campus SensUs-evenement zouden teams de nauwkeurigheid van hun biosensoren testen met behulp van monsters die variërende concentraties van de betreffende biomarker bevatten. De beperkingen van het coronavirus verhinderen echter dat de teams naar de TU/e-campus reizen. Bovendien werd de voortgang van veel teams belemmerd door lockdown-restricties. Hierdoor hadden ze geen toegang tot hun laboratoria en werden de leden van veel teams gedwongen om op afstand samen te werken.

Als gevolg hiervan beoordeelt SensUs 2020 teams voor drie verschillende prijzen. Voor de Creativiteitsprijs worden de technische haalbaarheid en het innovatieve ontwerp van de biosensoren beoordeeld. Bij de Translation Potential award wordt vervolgens gekeken naar de waarschijnlijkheid dat de biosensoren levensvatbare apparaten worden voor toekomstige toepassingen in de gezondheidszorg, en wordt het voorgestelde bedrijfsmodel beoordeeld. Tot slot bepaalt het online publiek bij SensUs 2020 de winnaar van de Public Inspiration Award.

Om SensUs 2020 bij te wonen: ga naar digital.sensus.org op vrijdag 28 augustus van 13.00 tot 16.30 uur.

De volledige details van het SensUs 2020-programma zijn hier te vinden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics