Het ene apparaat moest een stuk goedkoper produceerbaar worden, het andere in drieën deelbaar. Met die twee engineeringsklussen gingen DKMS en ARA in een hecht co-makership aan de slag. Inmiddels zijn de proto’s gereed en kan de serieproductie beginnen. Ze bieden perspectief op vervolgprojecten.
Co-makership DKMS en ARA
Het co-makership voor de Vasculuminator tussen DKMS en Apparatenfabriek ARA begon vorig najaar met een mail, met in de bijlage een foto van een rood Deventer koekblik. Begeleidende tekst: ‘Hier moet het ongeveer in passen.’ Jan-Willem Geurds, salesmanager van ARA, vertelt het met een grijns op het gezicht. Dat koekblik kwam uit de keuken van de man die naast hem zit, Jan Sanderink, directeur van het Arnhemse DKMS. Hij had het blik erbij gepakt om de beschikbare ruimte voor de accubak te visualiseren.
Veelzijdige toeleverancier
Die bak is een van de onderdelen van de Vasculuminator, een infrarood-apparaat dat DKMS al een jaar of acht op de markt brengt en dat verpleegkundigen helpt de aderen te vinden bij patiënten die zij een injectie moeten geven of moeten aansluiten op een infuus. Vooral bij mensen met een donkere huid is dat lastig. Vandaar dat het apparaat met name in het Midden- en Verre Oosten wordt verkocht. Nu kon die verkoop en de marge die erop werd gemaakt wel een boost gebruiken, maar dan zou het instrument een stuk goedkoper moeten. Met die uitdaging waren de engineers van DKMS aan de gang gegaan, om al heel vroeg in het proces het mechatronische bedrijf uit Aalten erbij te betrekken.
‘We zochten een bedrijf dat qua cultuur beter bij ons aansloot’
ARA ontwikkelde al jaren de pcb’s en kabels voor de Vasculuminator, tot Sanderink – op dat moment nog maar enkele maanden bij DKMS in dienst – op de ARA-website ontdekte dat het bedrijf veel meer kon dan dat. Geurds bevestigt: ‘Wij ontwikkelen en produceren niet alleen pcb’s, maar ook hardware en (embedded) software, produceren plaatwerkproducten en kunnen lassen, poedercoaten en mechatronisch assembleren.’ ‘Tegelijk wilden wij’, vult Sanderink aan, ‘toe naar minder toeleveranciers en dus een veelzijdige supplier in huis halen. Daarnaast zochten we een bedrijf dat qua cultuur beter bij ons aansloot. Een plaatwerker die – met alle respect – vooral voor de bouw werkt, past minder goed bij ons dan ARA. Dat net als wij ISO 13485 – medisch – gecertificeerd is.’
Meer inkoopdelen
Al heel vroeg in dat herontwikkelingsproces van de Vasculuminator werd geconcludeerd dat er te veel, speciaal door DKMS ontwikkelde en gemaakte onderdelen in zaten. Dat betrof die accubak, netjes maar duur geïntegreerd in de voet van de trolley. Maar ook de flexibele arm waarmee de infraroodcamera in positie kan worden gebracht. Die bestond uit op het oog eenvoudige onderdelen, waar echter veel complex en dus kostbaar maakwerk achter schuil ging. In de nieuwe uitvoering, waarvan het prototype ten tijde van het interview net gereed is, is de trolley een inkoopdeel geworden: geen duur design meer maar een functionele voet die niet zou misstaan onder een bureaustoel. De accubak heeft nu een plek gekregen aan de staander. De arm ziet er nog vrijwel hetzelfde uit, maar bestaat nu uit veel meer standaardinkoopdelen en delen die door ARA veel gemakkelijker te produceren zijn. ‘Onze basis is engineering for production’, verklaart Geurds.
Met trots tonen Jan-Willem Geurds (ARA, links) en Jan Sanderink (DKMS) de nieuwe Vasculuminator (rechts), die nu 25 procent goedkoper op de markt kan worden gebracht.
Met trots tonen Sanderink en Geurds samen dit resultaat van hecht co-makership: een apparaat dat nu 25 procent goedkoper op de markt kan worden gebracht. Geurds: ‘Na die mail in oktober zijn we in hechte samenwerking aan de gang gegaan. De tekeningen zijn een aantal keren heen en weer gegaan, waarbij wij dus vooral gezorgd hebben dat de produceerbaarheid verbeterd is. Wij hanteren als adagium dat je aan het versimpelen van de productie misschien op korte termijn minder overhoudt, maar op de lange termijn zo bijdraagt aan het succes van je klant en dat komt uiteindelijk je eigen business ten goede. Diezelfde opstelling zie ik bij DKMS. Mede daarom klikt het ook zo goed tussen onze mensen; het voelt alsof we collega’s zijn.’
Perspectief
De samenwerking is inmiddels ingevuld met een tweede project: de ontwikkeling van een medisch apparaat voor de zogeheten Hipec-behandeling van buikvlieskankerpatiënten. Een apparaat van ruim een meter hoog dat DKMS al enige tijd voor een Amerikaanse klant produceert, maar dat gemakkelijk in drie delen uitneembaar moest worden. ‘Een Hipec-behandeling voert een ziekenhuis veelal niet dagelijks uit en dus is het handig als het apparaat eenvoudig in een personenauto meegenomen kan worden naar een andere vestiging’, licht Sanderink toe. In dit geval heeft DKMS de volledige detailengineering op zich genomen en heeft ARA zich beperkt tot het doorvoeren van kleine wijzigingen die de produceerbaarheid behoorlijk verbeterden. Tevens produceert ARA het grootste deel van de onderdelen en doet het een deel van de assemblage.
Net als van de Vasculuminator is ook in dit geval het prototype gereed en is een start gemaakt met de serieproductie. Van de Vasculuminator zullen acht stuks met een trolley worden gemaakt en acht stuks die aan een tafelblad kunnen worden gemonteerd. Van het Hipec-apparaat heeft de Amerikaanse klant begin januari de eerste twee series van vijf stuks besteld. De komende maanden zullen ARA en DKMS dus nog veelvuldig samenwerken. En Geurds hoopt natuurlijk op nieuwe gezamenlijke ontwikkeltrajecten. Sanderink biedt hem direct perspectief: ‘Wij maken ook precisieapparatuur voor de semicon-industrie. Ook voor dat product gaan we kijken hoe we het goedkoper kunnen maken. Vanuit de overtuiging dat we zo bijdragen aan het succes van de klant en daarmee aan ons eigen succes. En ja, precies zo gaat ARA met ons om.’
Weer zwarte cijfers
Jan Sanderink werkt pas sinds maart vorig jaar bij DKMS, maar is zeker geen nieuwkomer in het Arnhemse bedrijf. Hij was in 2010 betrokken bij de doorstart van wat toen nog De Koningh Medical Systems heette. Omdat het bedrijf vervolgens echter niet de gehoopte groeispurt kon maken, werd hij – 69 en inmiddels met pensioen – opnieuw benaderd. Met name door gericht te saneren schrijft DKMS nu weer vette zwarte cijfers. Een flink deel van de winst over het afgelopen boekjaar is gestoken in een splinternieuwe draaibank. ‘Als je zo’n investering doet, is dat enorm motiverend voor de mensen op de werkvloer’, constateert Sanderink.