De Brainport Industries Campus (BIC) wordt niet aangesloten op het gasnet. Dankzij onder andere zonnepanelen en warmtepompen van ENGIE is dat niet nodig.
Het bedrijf is via BIC Utility B.V. niet alleen de leverancier van alle utilities op de Campus, maar gaat ook de daar gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzaming.
ENGIE heeft, samen met BOM Renewable Energy (voorheen Energiefonds Brabant), BIC Utility B.V opgericht. Binnen BIC Utility verzorgd ENGIE alle utilities voor de campus en betrekt hiervoor, als huurder, de gebouwunits H3 en H4 en een deel van de logistieke zone op BIC; goed voor bijna duizend vierkante meter. “Vanuit daar gaan zo’n tien tot vijftien medewerkers alle data- en nutsvoorzieningen (koeling, verwarming, elektriciteit, water) voor de gehele campus leveren”, licht Ruud Vleugels, commercieel directeur ENGIE Services Zuid, toe. “Ook zijn we verantwoordelijk voor het leveren van de meer specialistische diensten voor de productieprocessen zoals perslucht, demiwater, stikstof en vacuüm.”
Gasvrij
“Het mooie is dat duurzaamheid hierbij voorop staat”, aldus Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed, namens VOF BIC. “De Campus biedt niet alleen qua productieprocessen de faciliteiten van de toekomst, maar ook op het gebied van verduurzaming.” ENGIE realiseert dat door met duurzame energieopwekking te werken, onder andere door warmte-koude opslag (WKO), warmtepompen en 8.800 zonnepanelen. Vleugels: “Met deze werkwijze bewijzen we dat werken zonder gasaansluiting nu al kan, want BIC is 100 procent gasloos. Iedereen heeft het erover, maar wij doen het ook gewoon echt.”
Restwarmte
Vanaf 1 maart 2019 huurt ENGIE ook nog 293 vierkante meter aan kantoorruimte op BIC. “Vanuit daar gaan we met zo’n 25 medewerkers de gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzamen”, verklaart Vleugels. “Zo zullen we alle processen van de huurders binnen één tot twee jaar aan een nadere analyse onderwerpen. Als een huurder bijvoorbeeld veel restwarmte genereert, dan kan deze warmte worden afgevangen en via het distributienetwerk van BIC bij een andere huurder worden ondergebracht die juist extra warmte nodig heeft.”